TIOR

Prima Casa, vanzari ca painea calda in 2016

Prima Casa, vanzari ca painea calda in 2016În doar 5 săptămâni de la startul programului Prima Casă anul acesta, băncile au acordat credite de peste 1 miliard lei. Conform Digi24, disponibili pentru anul acesta mai sunt doar 630 milioane lei, care ar urma să fie folosiţi în cel mult trei săptămâni!

Plafonul pentru Prima Casă anul acesta pare insuficient, la doar 5 săptămâni de la începutul vânzărilor de credite garantate de stat. De asemenea, conform informaţiilor, 2 dintre băncile participante la programul Prima Casă şi-au terminat deja fondurile alocate. Cei aproximativ 630 milioane lei care au mai rămas neutilizati ajung pentru cel mult 7.000 de credite Prima Casă, dacă luăm în calcul că valoarea medie a unui credit este de 38.000 euro.

Băncile informează că ritmul de vânzări din acest început de an depăşeşte cu mult ritmul de anul trecut. Practic, doar în ultimele 2 săptămâni au ajuns zilnic la Fondul de Garantare aproximativ 460 de dosare pentru Prima Casă, un număr net superior celui din 2015.

Motivele interesului uriaş pentru programul Prima Casă?

În afară de condiţiile foarte bune pe care programul Prima Casă le oferă clienţilor băncilor (în special avansul de 5%, cel mai mic din piaţă, şi dobânda, chiar şi de sub 4% pe an, cea mai mică pentru toate creditele ipotecare), legea dării în plata a contribuit la cererea explozivă pentru împrumuturile ipotecare Prima Casă. Perspectiva dispariţiei programului şi creşterea avansului chiar şi până la 40% pentru celelalte credite de locuinţe i-au speriat pe românii care vor să cumpere case şi apartamente de vânzare cu ajutorul împrumuturilor bancare.

Legea dării în plată ar putea fi votată pe 6 aprilie. Prognozele sunt optimiste, cel puţin cele referitoare la excluderea programului Prima Casă din prevederile legii.

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI