TIOR

Prima casa traieste datorita legii darii in plata

Prima casa traieste datorita legii darii in plataProgramul Guvernamental Prima Casă ”trăiește” și astăzi datorită legii dării în plată, altfel acesta dispărea, a spus șeful Direcției de stabilitate financiară din Banca Națională a României (BNR), Eugen Rădulescu.

”E foarte probabil ca programul Prima Casă să fi dispărut, din cauză că în mod natural disparea. Condițiile de pe piața bancară erau din ce în ce mai aproape de condițiile din Prima casă, uneori chiar unele bânci ajunseseră la condiții mai avantajoase decât cele din Prima casă și lucrurile mergeau către o dispariție a nevoii de acest sprijin care, evident, este într-un fel ușor neconcurențial”, a declarat Eugen Rădulescu, într-o conferință de presă la Sinaia.

Pe de altă parte, reprezentantul BNR a punctat faptul că programul guvernamental este în creștere. "Deocamdată, revenirea la un volum al creditării care să se apropie măcar de cel care fusese anterior Legii dării în plată e foarte mic, chiar dacă băncile mai reduc din presiunea pe care au avut-o”, a spus Eugen Rădulescu.

După multe dezbateri aprinse între instituțiile bancare și inițiatorii legii dării în plată, aceasta a intrat în vigoare la începutul lunii mai. Ce presupune această lege? Pe scurt, toți cei care au un credit ipotecar și nu mai pot plăti ratele, pot începe demersul pentru darea în plată a imobilului către bancă.

Într-un interviu acordat portalului nostru, Daniela Mohanu, avocat, îi sfătuiește pe cei care ajung la negocieri cu banca, să meargă însoțiți de un avocat.

”În situația în care banca agreează să negocieze cu debitorul, cu consumatorul, acesta din urmă să fie foarte atent și sfatul nostru este să fie totuși însoțit de un avocat, pentru a evita inserarea altor clauze abuzive în contract cu ocazia acestor negocieri”, spune Daniela Mohanu.

Ministerul Finanţelor Publice a propus suplimentarea plafonului de garantare a creditelor pentru Prima Casă pe anul acesta cu 500 de milioane de lei.

Elvila
TIOR

906.48 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI