TIOR

Prima Casa - repercusiune neasteptata

Prima Casa - repercusiune neasteptataVânzările de credite Prima Casă din prima parte a anului 2016 au fost la un nivel dublu faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015. Cu toate acestea, există şi un inconvenient. Despre ce este vorba aflaţi în continuare.

Doar în primele 4 luni din 2016, românii au cumpărat peste 13.100 credite Prima Casă, de 2 ori mai multe faţă de acelaşi interval al anului trecut. Cererea uriaşă pentru credite Prima Casă creează însă probleme Fondului Naţional de Garantare, care este nevoit astfel să proceseze un volum semnificativ mai mare de solicitări, iar timpul de răspuns pentru clienţi creşte.

„În această perioadă FNGCIMM se confruntă cu o creştere semnificativă a solicitărilor de Prima Casă. Solicitările sunt procesate în ordinea intrării lor în aplicaţia programului Prima Casă, iar durata de timp alocată verificării fiecărui dosar nu poate fi întotdeauna estimată, pentru că variază în funcţie de corectitudinea documentelor, gradul de completare şi dificultate a dosarului”, anunţă Fondul Naţional de Garantare, avertizând discret clienţii că durata în care vor primi răspuns ar putea fi mai mare decât în mod obişnuit.

178.000 de credite Prima Casă vândute până la 1 mai 2016

În aproape 7 ani de când programul Prima Casă este activ, băncile au vândut peste 178.000 de credite, ce au cumulat finanţări de 15 miliarde lei. Rata de neperformanță este infimă, de sub 0,4%.

Plafonul nou pentru Prima Casă a fost alocat la începutul lunii iunie 2016

Datorită vânzărilor neaşteptat de bune ale creditelor Prima Casă, băncile au solicitat alocarea de noi fonduri pentru continuarea programului. Ministerul Finanţelor a răspuns, oferindu-le instituţiilor de creditare 500 milioane lei în plus. BRD şi BCR au primit cele mai mare plafoane, de 111 milioane lei, respectiv 88,6 milioane lei.

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI