TIOR

Prima Casa – modificari de care trebuie sa stii

Prima Casa – modificari de care trebuie sa stiiPrima Casă se schimbă până la urmă. Conform economica.net, băncile modifică din condiţiile de creditare. Astfel, acestea vor finanţa doar 70% din valoarea locuinţei, iar rata fiecărui credit Prima Casă trebuie să fie mai mică decât jumătate din veniturile nete ale debitorilor. Avansul de 5% este păstrat.

După tergiversări şi multe informaţii neconcludente, se pare că programul Prima Casă va fi până la urmă modificat. Potrivit informaţiilor, băncile vor finanţa de acum încolo doar 70% din valoarea locuinţei, iar rată împrumuturilor trebuie să fie mai mică decât jumătate din veniturile nete ale debitorilor.

Aceste măsuri apar în contextul în care primele 6 luni ale anului 2016 au adus creşteri de 150% în ceea ce priveşte vânzările de credite Prima Casă, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Acum băncile preconizează că programul se va mai tempera, la fel ca şi vânzările.

90% din vânzările de credite de locuinţe au fost generate de Prima Casă

În ultimii ani, peste 90% din vânzările de credite pentru locuinţe au fost realizate prin programul Prima Casă. O dată cu epuizarea primului plafon de garanţii Prima Casă pentru anul acesta, băncile au început să refuze tot mai mulţi clienţi, iar măsurile anunţate la începutul acestui articol sunt relevante în acest sens.

Creditele Prima Casă sunt cele mai ieftine împrumuturi de locuinţe din piaţa românească. De la sfârşitul anului 2015, marja de dobandă care se aplică peste Robor-ul la 3 luni a fost scăzută cu 0,5%, până la 2%. Cum Robor-ul la 3 luni este sub 1% pe an, dobânda pe care românii o plătesc la Prima Casă nu depăşeşte 3%.

Elvila
TIOR

906.42 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI