TIOR

Prima Casa ingroasa creditarea de locuinte in Romania

Prima Casa ingroasa creditarea de locuinte in RomaniaPrima Casă îngroaşă creditarea de locuinţe în România. Doar în ultimul an, creditarea în lei pentru populaţie a crescut până la 21 miliarde RON (o valoare dublă faţă de începutul anului 2015). La polul opus, creditarea în valută a scăzut cu 3 miliarde lei, până la 32 miliarde lei.

Succesul programului Prima Casă a fost unul uriaş în ultima perioadă. Rezultatele se văd cel mai bine în volumul mare de credite de locuinţe în lei vândute, care s-a dublat în ultimele 12 luni, în mare parte datorită Prima Casă. De la începutul programului, soldul finanţărilor Prima Casă a depăşit 28 miliarde lei, însă în această suma sunt incluse şi finanţările în euro, pentru că programul putea fi accesat şi în moneda Uniunii Europene, în perioada 2009-2013.

Totuşi, în perioada următoare ar putea apărea mai multe probleme, în special din cauza legii dării în plată.

Mulţi dintre analiştii economici sunt de părere că împrumuturile în lei se vor scumpi (inclusiv Prima Casă). Întâi însă băncile vor trebui să-şi calculeze eventualele pierderi pe care legea dării în plata le-ar cauza, după care vor ajusta noile costuri ale creditelor.

Cât te costă acum un credit Prima Casă?

La ora actuală, un credit Prima Casă are o dobânda de 2%, la care se adaugă costul indicatorului Robor la 3 luni (ce a variat în ultimele săptămâni în jurul valorii de 0,70%).

Plafonul Prima Casă pentru 2016, epuizat de mai multe bănci

Conform informaţiilor, mai multe bănci din România care vând credite Prima Casă au anunţat că au epuizat plafonul pentru anul 2016, deşi abia au trecut 4 luni din an. Rămâne de văzut dacă şi când Guvernul va suplimenta fondurile pentru Prima Casă.

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI