TIOR

Prima Casa, doar pentru locuintele noi

Prima Casa, doar pentru locuintele noiPrima Casă ar putea deveni un program de creditare doar pentru locuinţele noi. Ministerul Finanţelor doreşte schimbarea programului Prima Casă, iar una dintre modificări şi cea mai importantă ar putea să fie excluderea locuinţelor vechi!

“Programul Prima Casă aşa cum arată el în momentul actual şi-a cam atins scopul. Statisticile din ultimele trei luni arată o majorare de 10% a preţurilor pentru apartamentele care costă între 40.000 şi 50.000 de euro şi care implicit se încadrează în programul Prima Casă. Poate că nu trebuie să încurajăm tranzacţiile cu imobile vechi“, este poziţia oficială a Ministerului Finanţelor. Acesta ia în calcul schimbarea din temelii a programului Prima Casă, ce a susţinut activitatea de creditare imobiliară din România în ultimii ani.

Ce spun băncile?

Între timp, băncile din ţară se plâng că noul plafon Prima Casă, alocat la începutul lunii iunie 2016 (în valoare de 500 milioane lei) a fost suficient doar pentru maximum o treime din dosarele depuse de clienţi. De aceea, mulţi dintre românii care au plătit şi avansurile pentru Prima Casă nu vor putea să beneficieze de credite până ce se găseşte o soluţie, fie de realocare a plafoanelor de la alte bănci, fie de suplimentarea fondurilor.

Răspunsul Ministerului Finanţelor a fost unul direct, fără ocolişuri:“În ordonanţa de urgenţă pentru suplimentarea plafonului există un articol clar care spune că băncile deţin întreaga responsabilitate pentru dosarele pe care le primesc spre analiză. Dacă ele se încadrează sau nu în plafonul acordat de stat este treaba băncilor, aşa cum tot treaba băncilor este să analizeze şi bonitatea clientului.”

Cu alte cuvinte, finanţele aruncă responsabilitatea pentru situaţia creată pe bănci. Până la o soluţie de compromis, românii trebuie să aştepte şi să spere.

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI