TIOR

Prima Casa - continua sau nu? (VIDEO)

Prima Casa - continua sau nu?Prima Casă revine în atenția opiniei publice. După punerea în dezbatere a Strategiei Naționale a Locuirii, s-au creat multe zvonuri cu privire la soarta programului guvernamental. Recent, Ministrul Finanțelor declara în cadrul unei conferințe de presă faptul că destinul ”Primei Case” se va decide la sfârșitul lunii septembrie.

Invitată în cadrul unei emisiuni televizate, Adriana Gheorghe, Marketing Manager – DezvoltatorImobiliar.ro, a declarat că s-a putut observa o creștere pe piața imobiliară, datorată și programului oferit de guvern.

”În primele șase luni ale acestui an s-a observat o creștere dublă a cererii de locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut și de asemenea, dacă ne referim la prima casă despre care s-a vorbit mai devreme peste 21.000 de români au cumpărat locuințe noi prin intermediul acestui program prima casă. Ceea ce înseamnă că programul a funcționat și sunt de părare că trebuie să funcționeze în continuare și datorită faptului că în prima parte a anului, fondurile pentru prima casă au crescut cu 40%. De ce? Pentru că și cererea a fost pe măsură, iar românii în continuare așteaptă fondurile pentru Prima Casă, însă suntem nevoiți să așteptăm până în luna septembrie când discuțiile dintre guvern, bănci și clienți vor încerca să ajungă la un consens”, a spus Adriana Gheorghe, Marketing Manager – DezvoltatorImobiliar.ro

În cadrul aceleiași emisiuni, analistul imobiliar Ion Zilișteanu, spune că programul Prima Casă a avut și va avea un rol foarte important din punct de vedere psihologic pentru cei care doresc să-și achiziționeze o locuință.

”Influența programului prima casă în totalul pieței imobiliare nu a fost foarte mare, însă pe perioada crizei izbugnite în anul 2008, prima casă chiar dacă nu a ocupat o porțiune foarte mare din piață a avut un rol foarte important din punct de vedere psihologic. Așteptările publicului pe piața imobiliară erau pe cote optimiste foarte scăzute și atunci acest program i-a ajutat să devină ceva mai optimiști, a ajutat piața. [..] În ceea ce privește rolul programului acum, eu cred că prin strategia națională de locuire, se face o mare greșeală, inistându-se ca acest program, prima casă, să fie accesibil numai persoanelor sub venitul mediu pe economie”, a spus Ion Radu Zilișteanu, evaluator imobiliar.

Pe de altă parte, Mircea Coșea a precizat că din toamnă vor fi creșteri ale prețurilor, inclusiv la locuințe.”Din toamnă o să asistăm la o scădere a efectului reducerii TVA-ului [..] deci vom asista la o creștere a prețurilor și la o creștere în care pe langă noul cod fiscal, dar și posibiliatatea unei ridicări foarte importante a impozitelor și taxelor locale”, a declarat Mircea Coșea.

Iată o parte din declarațiile făcute în cadrul postului de televiziune B1.

Ce declara Ministrul Finanțelor în urmă cu o săptămână? Faptul că plafonul programului Prima Casă va fi suplimentat în toamnă, dar nu se știe cu cât. "Prima Casă nu s-a oprit. Noi am realizat relocarea fondurilor, am reechilibrat fondurile între băncile care participă, am deblocat un buffer de vreo 10 milioane de lei, el funcţionează. Într-adevăr, plafonul de garanţii acordat de stat este pe final. Avem în vedere o suplimentare a acestui plafon pentru anul acesta şi după cum am spus, în paralel facem o analiză de piaţă să aducem un program pe termen lung. În luna septembrie vom suplimenta garanţiile pentru Prima Casă pentru a acomoda cererea din 2016", afirma Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice într-un dialog cu cetăţenii pe pagina de Facebook a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic – România.

Strategia Națională a Locuirii a fost pusă recent în dezbatere publică de către Ministerul Dezvoltării. Ce spun documentele? Plafonul de garantare de 60.000 de euro pentru apartamentele vechi şi 70.000 de euro pentru cele noi, "nu este destul de eficient" în filtrarea şi orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea guvernului.

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI