TIOR

Prima Casa, aproape sa devina un program social!

Prima Casa, aproape sa devina un program social!Prima Casă este aproape să devină un program social. Guvernul anunţă că ia în calcul să schimbe Prima Casă, de care ar putea să beneficieze mai mult persoanele cu venituri reduse!

Cu cât câştigi mai puţin, cu atât ai mai mari şanse să fii eligibil pentru un credit Prima Casă. Conform unui document al Ministerului Dezvoltării, intitulat Strategia Naţională a Locuirii, veniturile românilor au urma să devină principalul criteriu pentru care aceştia pot primi sau nu un credit Prima Casă.

„Plafonul de garantare de 60.000 - 70.000 euro nu este destul de eficient în filtrarea şi orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o soluţie în această privință”, este menţiunea din Strategia Naţională a Locuirii.

TVA-ul diferenţiat pentru locuinţe, în funcţie de venituri

O altă modificare care va avea un impact uriaş dacă Strategia Naţională a Locuirii va fi adoptată este stabilirea unui TVA diferenţiat pentru locuinţele cumpărate, în funcţie de veniturile debitorilor:

“Persoanelor care cumpără locuinţe private în cadrul unui anumit interval al preţului (mai mic de 86.000 euro sau 380.000 lei) li se oferă o subvenţie pentru TVA – acestea plătesc 5% TVA, comparativ cu TVA normal de 20%. Această subvenţie ar fi mult mai eficientă dacă ar fi direcţionată în funcţie de nivelul venitului, de exemplu către persoane care câştigă mai puţin de venitul mediu la nivel naţional. Veniturile suplimentare generate astfel ar putea fi alocate altor arii prioritare, inclusiv locuinţe publice şi reabilitare seismică'', este scris în Strategia Naţională a Locuirii.

Dezvoltatorii imobiliari, obligaţi să construiască locuinţe sub 50.000 euro, imobilele ANL nu vor mai putea să fie vândute

Alte 2 menţiuni demne de remarcat din Strategia Naţională a Locuirii se referă la faptul că dezvoltatorii ar putea să fie obligaţi să construiască un procent din locuinţele pe care le livrează la preţuri de sub 50.000 euro. De asemenea, românii care locuiesc în case şi apartamente ANL ar putea să piardă şansa de a cumpăra locuinţele.

Elvila
TIOR

906.27 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI