Numai 0,1% dintre creditele Prima Casa sunt neperformante

15-08-2013 / Blog prima casa

Numai 0,1% dintre creditele Prima Casa sunt neperformanteDintre cele 97.800 de credite imobiliare Prima Casă acordate doar 123 au ajuns în default. Cu alte cuvinte, numai 123 de clienți nu și-au mai plătit ratele. Aceste informații au fost oferite de către Ministerul Finanțelor.

 

Pentru numai 0,1% din totalul creditelor Prima Casa acrodate, statul și băncile au fost nevoite să treacă la executarea garanțiilor, din cauza intrării în default a împrumuturilor. Riscul pentru creditele neperformante se împarte între stat și bănci.

 

Instituțiile bancare din România și-au crescut foarte mult portofoliile de credite imobiliare prin acordarea creditelor Prima Casă. Celelalte categorii de credite nu au avut la fel de mult success.

 

De la debutul programului Prima Casă s-au acordat aproape 98.000 de credite, care au totalizat aproximativ 3,7 miliarde de lei. Doar în 2013 s-au dat mai bine de 17.000 de credite, care au ajuns la 640 de milioane de euro.

 

De curând, Ministerul Finanțelor a anunțat suplimentarea popularului program cu un miliard de lei, la care se mai adaugă încă alte fonduri posibile, în valoare de 200 de milioane de lei. Astfel, o jumătate de miliard de lei sunt destinați achiziției de locuințe construite de către Agenția Națională pentru Locuințe.

 

Care sunt băncile care au primit cele mai mari fonduri pentru Prima Casă în lei?

 

Fondul de Garantare deja a calculat plafoanele pentru fiecare bancă în parte, care a solicitat fonduri pentru Prima Casă în lei. Cei mai mulți bani au primit BCR și BRD. Raiffeisen, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank și Banca Românească sunt pe locurile următoare. Nici bănci precum Intesa Sanpaolo, Millenium si Piraeus nu au fost uitate.

 

Reducerea dobânzii-cheie la 4,5% și scăderea ROBOR-ului la trei și sase luni sunt doar două dintre lucrurile care sugerează ca ratele pentru creditele Prima Casa în lei se vor micșora semnificativ.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.