TIOR

Noutatile Programului Prima Casa 2013

Noutatile Programului Prima Casa 2013Față de primii trei ani în care Programul Prima Casă a fost implementat în România, o dată cu 2013, acesta a avut parte de unele schimbări. Despre ce este vorba veți afla în continuarea articolului nostru.

 

Modificarea majoră în cadrul Programului Prima Casă 2013 se referă la faptul că statul nu va mai garanta în totalitate creditele. Astfel, băncile vor fi nevoite să-și asume în raport de 50% un risc de nerambursare a creditelor care se acordă, informează site-ul Executivului, gov.ro.

 

Guvernul Romaniei a hotărât și suplimentarea cu 200 de milioane de euro a plafonului de garantare pentru Prima Casă 2013. Acești bani se adaugă deja celor aproximativ 185 de milioane de euro rămași neutilizați. Finanțatorii vor avea acces la aceste fonduri doar după epuizarea plafoanelor anterioare.

 

Reamintim faptul că plafonul creditului garantat de către stat este de maximum 75.000 de euro (în cazul ridicării unui imobil de la zero), 70.000 de euro (pentru un imobil nou, deja construit) și de 60.000 de euro pentru o locuință veche. Doar cei care nu dețin un imobil a cărui suprafață utilă este mai mare de 50 de mp sau cei care dețin numai cote părți dintr-o locuință pot accesa Programul Prima Casă.

 

De remarcat este și cresterea cu patru procente din 2012 față de anul 2011 (de la 27% la 31%) a tranzacțiilor de imobile noi prin Programul Prima Casă. În prima parte a anului 2013, creșterea a continuat, ajungând la 34%. Cum Executivul are în plan să finanțeze doar locuințele noi, există șanse importante ca numărul să devină din ce în ce mai mare. Totuși, de la debutul proiectului, cele mai multe imobile vândute prin Prima Casă au fost cele vechi. Acestea au fost de peste 87.000 de unități, lucru care se traduce prin vânzări de peste trei miliarde de euro.

 

Sursa foto: curentul.ro

Elvila
TIOR

903.71 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI