TIOR

De ce este imposibil ca Prima Casa sa moara

De ce este imposibil ca Prima Casa sa moaraDaniel Zamfir, cel care a iniţiat legea dării în plată, a declarat că este imposibil că programul Prima Casă să dispară, pentru că garanţiile statului nu pot fi anulate. Cu alte cuvinte, potrivit deputatului, Prima Casă va continua, chiar şi în condiţiile în care este inclusă în legea dării în plată.

“Programul Prima Casă nu va dispărea. Vă spun cu toată convingerea. Legea dării în plată nu poate anula garanţia statului pentru că numai aşa ar putea dispărea Prima Casă. Garanţia statului este o garanţie suverană. La articolul I al legii vă rog să observaţi că legea se aplică persoanelor fizice consumatori, codebitori, coplatitori, ori, statul român în programul Prima casă are calitate de fideiusor, dar statul român nefiind consumator nu poate fi beneficiar al legii. Cu lucrul asta cred că ne-am lămurit", a spus într-o conferinţă de presă Daniel Zamfir, deputatul care a iniţiat legea dării în plată.

Dorinţa deputatului că Prima Casă să fie inclusă în legea dării în plată se bazează, conform argumentelor lui Zamfir, pe faptul că şi românii cu credite în acest program ar trebui să fie protejaţi în cazul în care ar fi în incapacitate să-şi plateasa ratele.

Iniţiatorul legii dării în plată susţine că şi debitorii cu credite Prima Casă sunt executaţi silit şi li se ia casa, după ce Ministerul de Finanţe plăteşte jumătate din garanţia acordată, iar, ulterior, pot fi urmăriţi de către ANAF pentru recuperarea datoriilor.

În condiţiile în care în peste 6 ani de existenţă a programului Prima Casă doar 389 de credite Prima Casă sunt neperformante, ne întrebăm de ce este nevoie ca acest program să fie inclus în legea dării în plată?! Adevărata problemă este în special la creditele în monede străine (în special la cele în franci elveţieni), şi mai puţin la creditele de locuinţe în lei.

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI