TIOR

Creditele Prima Casa in lei, mai scumpe din cauza comisioanelor?

Creditele Prima Casa in lei, mai scumpe din cauza comisioanelor?Conform unei analize a Ziarului Financiar, creditele Prima Casă (ce se vor acorda doar în lei) ar urma să se scumpească cu 8%. Care este motivul? Băncile vor percepe comisioane de analiză sau de administrare pentru acestea. Valoarea comisioanelor: echivalentului unui punct procentual de dobândă nominală (cea mai mică dobândă pentru Prima Casă în lei este de 7,06%).

 

Hotărârea Guvernului de a suplimenta fondurile pentru  creditele Prima Casă, ce se vor acorda numai în lei, pare să ducă la o scumpire a acestora. Dacă până acum băncile nu puteau aplica comisioane de administrare a creditelor peste marja de 2,5% a dobânzii-cheie, acum situația s-a schimbat. Potrivit analizelor Ziarului Financiar, clienții care doresc să cumpere case și apartamente noi vor fi puși în situația de a plăti comisioane către bănci, care ar putea ajunge la un punct procentual de dobândă.

 

Experții financiari sunt de părere că rata dobânzii-cheie este unul dintre cele mai mari dezavantaje pentru creditele Prima Casă în lei. Potrivit unei analize a site-ului conso.ro, cea mai accesibilă DAE în lei este de 7,06%. Dobânda anuală efectivă pentru creditele în euro este cu peste două procente mai mică, cea mai bună ofertă fiind de 4,72%. O analiză simplă ne arată ca rata lunară pentru un credit Prima Casă în lei este, în prezent, cu aproape 30% mai mare decât pentru unul în euro.

 

Cu toate acestea, DAE pentru creditele în lei se află într-o continuă scădere, începând cu anul trecut și de aceea, este de așteptat ca nivelul acesteia să devină din ce în ce mai mic. Totuși, în eventualitatea în care băncile vor avea mână liberă și vor putea percepe un comision de administrare a creditelor Prima Casă în lei, ieftinirea dobânzii-cheie va trebui să se realizeze mai rapid.

Elvila
TIOR

907.26 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI