Ce se va intampla cu Prima Casa in urmatorii ani

03-11-2016 / Blog prima casa

Ce se va intampla cu Prima Casa in urmatorii aniLa finalul lunii septembrie, Guvernul a suplimentat fondurile pentru Programul Prima Casă cu 500 de milioane de lei pentru anul 2016. După această suplimentare, s-a pus în discuție ce se va întâmpla cu programul guvernamental în următoarea perioadă, având în vedere și legea dării în plată care a forțat băncile să pună condiţii mai stricte în acordarea creditelor ipotecare. Ministrul Finanțelor, a declarat recent pentru economica.net, faptul că programul Prima Casă va mai dura încă 5 ani.

“Ne-am gândit că programul trebuie să fie multi-anual, nu ca până acum, pentru a avea o predictibilitate. Toţi cei interesaţi trebuie să aibă posibilitatea să-şi facă un plan pe termen mediu, să poată conta pe acest tip de program pe o anumită perioadă. Nu să ia cine ştie ce decizii personale pentru că nu ştiu dacă Prima Casă mai continuă sau nu. Avem în calcul o strategie pe 5 ani, tocmai, să înlăturăm acest sentiment de nesiguranţă. La document se mai lucrează, dar vă pot spune că nu luăm în nici un chip în calcul ca programul să fie exclusiv pentru construcţiile noi”, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, pentru site-ul economica.net

În urma discuțiilor cu actorii de pe piața imobiliară, s-a decis continuarea programului, chiar dacă acum câteva luni se vehicula faptul că programul Prima Casă va fi oprit.

"Am pornit analiza acestui program de la zero, am analizat inclusiv daca e sau nu nevoie de 'Prima Casă' în condiţiile în care au existat temeri că acest program ar distorsiona piaţa. Am avut mai multe întâlniri cu toţi actorii pieţei pentru a avea o imagine cât mai realistă a lucrurilor. Datele puse la dispoziţie de instituţii precum Comisia de Prognoză arată că România stă rău la numărul de locuinţe faţă de mărimea populaţiei şi comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. În plus, tinerii sunt descurajaţi de avansul pentru creditele ipotecare. E nevoie în continuare de un program guvernamental pentru a recupera acest decalaj. Am analizat de asemenea cum este recepţionat programul şi am constatat ca s-a dublat numărul de cereri anul acesta. Ne-am uitat să vedem dacă e un şoc temporar. Dar nu, nevoia de spaţii locative este foarte mare", a punctat ministrul Anca Dragu.

De la începutul programului guvernamental în 2009 și până la sfârșitul lunii iulie 2016, aproximativ 200.000 de români și-au luat locuințe prin programul Prima Casă. Valoarea totală a garanțiilor acordate de stat este de aproape 16.7 miliarde de lei.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.