TIOR

Bancile primesc astazi banii pentru Prima Casa

Bancile primesc astazi banii pentru Prima CasaPlafonul de 500 de milioane de lei alocat programului ”Prima Casă” va ajunge astăzi în contul băncilor, anunță Ministerul Finanțelor Publice într-un comunicat. În total, 15 bănci vor primi banii de la Minister. 

”Ministerul Finanţelor Publice a aprobat alocarea pe bănci a celor 500 de milioane de lei, suma totală cu care a fost suplimentat plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă. Finanţatorii care au primit plafoane sunt: Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit”, se arată în comunicat.

De remarcat este faptul că pe lista Ministerului nu mai sunt băncile Alpha Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

”Hotărârea privind suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului total de garanţii care pot fi emise anul acesta în cadrul Programului Prima Casă a fost adoptată de Guvern în şedinţa din 28 septembrie. Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul Programului, aflate în diverse stadii de aprobare şi pre-aprobare la finanţatori”, mai apare în textul transmis de minister.

Chiar dacă banii ajung astăzi în conturile băncilor, unele instituții financiare au furat startul în urmă cu mai mult de o săptămână. Drept urmare, Banca Comercială Română a anunțat vineri că nu mai primește cereri noi pentru Prima Casă. Nici Raiffeisen Bank nu mai acceptă cereri noi, chiar dacă plafonul a fost mărit. Mai mult decât atât, ”nu vor continua nici cererile deja depuse care nu au minim o avizare financiara emisa in cursul anului 2016”, spun cei de la Raiffeisen Bank.

Potrivit calculelor, cele 500 de milioane de lei vor ajunge pentru aproximativ 5.400 de clienți, dacă fiecare ar împrumuta în medie 41.000 de Euro.

Programul guvernamental a mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei și în luna mai. Astfel, suma totală din acest pentru Prima Casă este de 2,69 miliarde de lei.

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI