TIOR

Au ajuns la banci noile fonduri pentru Prima Casa

Au ajuns la banci noile fonduri pentru Prima CasaDupă o aşteptare lungă, în sfârşit au ajuns la bănci noile fonduri pentru Prima Casă. 18 instituţii de creditare din România vor putea acorda împrumuturi Prima Casă, de 500 milioane lei.

Ministerul Finanţelor a trimis băncilor noul plafon pentru Prima Casă, în valoare de 500 milioane lei. Întrucât fiecare împrumut este garantat în proporţie de 50% de către Fond, instituţiile de creditare vor putea oferi împrumuturi în valoare de 1 miliard lei. Alocarea a avut loc în data de 1 iunie 2016.

Care sunt băncile care participa la programul Prima Casă?

18 bănci din România participă la programul Prima Casă. Acestea sunt Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit.

Aproape 182.000 de garanţii Prima Casă vândute de bănci din 2009 şi până acum

De la începutul programului Prima Casă, băncile din România au vândut aproape 182.000 de credite, în valoare de 3,5 miliarde euro, adică 15,6 miliarde lei.

Noul plafon pentru Prima Casă recent alocat de Ministerul Finanţelor ar trebui să fie suficient pentru vânzarea a circa 4.000 de credite, dacă luăm în calcul o valoare medie de 27.000 euro/finanţare, cât s-a înregistrat până acum.

Totuşi, având în vedere cererea uriaşă pentru credite Prima Casă în primele 4 luni ale anului 2016 (vânzări de aproximativ 13.100 împrumuturi, de 2 ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut), mai mult ca sigur că Ministerul Finanţelor va trebui să realoce până la finalul anului un nou plafon.

Schimbare a programului Prima Casă

Conform unei hotărâri de Guvern adoptate anul acesta, finanţatorii eligibili participanţi în cadrul programului Prima Casă (băncile) nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanţări garantate dacă acestea conduc la depăşirea plafonului alocat.

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI