TIOR

Tot ce trebuie sa stii despre certificatul energetic

Tot ce trebuie sa stii despre certificatul energeticMai sunt doar trei zile până ce contractele de vânzare-cumpărare sau de închiriere ale locuințelor vor putea fi anulate dacă acestea nu sunt auditate energetic. În acest articol îți vom spune tot ce trebuie să știi despre certificatul energetic.

 

Cum termenul de 20 iulie se apropie, este foarte important să cunoști toate amănuntele legate de certificatul energetic, fără de care contractele de vânzare-cumpărare sau de închriere ale caselor și apartamentelor pot deveni nule.

 

 

 

Care este obligația ta, ca proprietar care dorește să vândă sau să închirieze o locuință?

 

“Înainte să semnezi un contract de vânzare-cumpărare sau de închiriere al locuinței, va trebui să prezinți potențialilor clienți certificatul energetic al casei sau al apartamentului. Conform articolului 13 din Codul Civil, în caz contrar, aceste contracte vor deveni nule”, a declarat pentru DezvoltatorImobiliar.ro Mădălina Berindei, auditor energetic clădiri.

 

Certificatul energetic, actul prin care se evaluează performanța energetică a clădirii

 

Cu ajutorul certificatului energetic, imobilul va fi evaluat din punct de vedere al performanței energetice. Practic, în funcție de energia care se consumă pentru încălzire, iluminat și climatizare, clădirea primește un indicativ. Cea mai bună clasă energetică este A, iar cea mai slabă G.

 

Cât te costă auditarea?

 

Potrivit doamnei Mădălina Berindei, costurile unui certificat de performanță energetică se calculează, în mod normal, pe metru patrat, însă sunt și specialiști care stabilesc un tarif fix pentru apartamente, în funcție de numărul de camere. Prețul variază între 250 - 600 Ron, iar certificatul poate fi obținut numai de la unul dintre cei 1.400 de auditori energetici pentru clădiri acreditați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

 

Care sunt actele necesare eliberării certificatului energetic

 

Madalina Berindei a detaliat pentru DezvoltatorImobiliar. ro care sunt actele necesare eliberării certificatului energetic. Astfel, vei avea nevoie de următoarele documente:

 

- plan general de încadrare în zonă a imobilului, cu precizarea punctelor cardinale;

 

- planuri de arhitectură – fațade și secțiuni: subsol, parter, etaj curent, ultim etaj, terasă;

 

- planuri cu secțiuni longitudinale și transversale;

 

- planuri ale instalațiilor de încălzire și de apă caldă menajeră;

 

- releveul apartamentului, la scara 1:100;

 

- alte detalii constructive pentru  pereți, planșeul peste subsol, planșeul de sub mansardă/terasă etc;

 

- denumirea producătorului sau fișa tehnică pentru centrala termică, calorifere și tâmplăria termoizolantă, dacă acestea au înlocuit recent dotările originale ale imobilului

 

Sursa foto: capital.ro

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI