TIOR

Subventii dedicate celor defavorizati pentru inchirierea de locuinte

Subventii dedicate celor defavorizati pentru inchirierea de locuinteGuvernul are în plan acordarea de subvenții sau vouchere dedicate persoanelor defavorizate care vor să-și inchirieze o locuință. În acest fel se dorește o transparență a pieței inchirierii locuințelor dar și utilizarea parteneriatului public-privat pentru construcția de case sociale, în ajutorul grupurilor vulnerabile ale societății.

Planul Executivului a fost anunțat de Vicepremierul Vasile Dîncu pe pagina sa de Facebook. Acesta a mai adăugat faptul că Strategia Naţională a Locuirii, proiectul lansat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, va fi în dezbatere publică până la sfârșitul acestei luni.

"Prin această strategie, Guvernul României îşi propune să creeze premisele în vederea asigurării unei pieţe funcţionale şi transparente a închirierii locuinţelor. Cum se poate face acest lucru: prin oferirea de subvenţii/vouchere pentru închirierea de locuinţe pe piaţă sau utilizarea instrumentelor precum parteneriatele public-private pentru construcţia de locuinţe sociale. Ne dorim să avem în România o piaţă funcţională de locuinţe care implică atât sectorul public, cât şi pe cel privat, în care sectorul public joacă un rol esenţial în furnizarea de sprijin direct în sectorul locuinţelor pentru grupurile cele mai sărace şi mai vulnerabile", a scris Vasile Dîncu.

Ce mai apare în Strategia Națională a Locuirii?

Veniturile românilor au urma să devină principalul criteriu pentru care aceştia pot primi sau nu un credit Prima Casă. „Plafonul de garantare de 60.000 - 70.000 euro nu este destul de eficient în filtrarea şi orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o soluţie în această privință”, este menționat în documente.

Pe de altă parte, dezvoltatorii imobiliari vor fi obligaţi să construiască locuinţe sub 50.000 euro.

Sunt afectate și locuințele de tip ANL. Guvernul vrea să crească chiriile și să oprească vânzarea apartamentelor. "Vânzarea locuinţelor cu chirii subvenţionate pentru tineri în contextul în care fondul de locuinţe publice este deja foarte limitat nu este recomandată", apare în Strategia Natională a Locuirii. Acest fond poate fi folosit și pentru strângerea de fonduri pentru locuinţe sociale noi. Pe de altă parte, strategia mai spune că acest program își poate păstra forma, dar este recomandată plafonarea numărului de ani în care poate fi ocupat apartamentul, adică la trei sau la cinci ani. De asemenea, nu este recomandată vânzarea locuințelor ANL pentru că acestea ar putea fi folosite ca locuinţe pentru locatarii clădirilor cu risc seismic.

Strategia Națională a Locuirii poate fi consultată pe site-ul Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice, iar toți cei care vor să transmită propuneri o pot face până la finalul acestei luni.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI