TIOR

Programul ”Casa Verde” revine

Programul-Casa-VerdeProgramul ”Casa Verde” și ”Casa Verde Plus” vor fi în dezbatere publică timp de zece zile, urmând să fie lansate oficial în luna august. Astfel, cei care doresc finanțare pentru dotarea locuințelor cu sisteme de producere a energiei nepoluante și izolarea lor cu materiale ecologice, pot apela la fondurile garantate de Ministerul Mediului, scriu cei de la Agerpres.

Bugetul programului ”Casa Verde” ajunge în acest an la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei sunt dedicate populației.

"O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, la conferința de lansare a proiectului.

Clădirile publice pot obține finanțări de până la 90% din proiect, dar să nu depășească 500.000 de lei pentru unitățile de cult și două milioane de lei pentru instituțiile publice. În cazul primăriilor, subvenția este de maximum patru milioane de lei pentru orașele cu peste 100.000 de locuitori și scade până la 500.000 de lei pentru localitățile cu mai puțin de 3.000 de locuitori.

Mai mult decât atât, se lansează și programul ”Casa Verde Plus”, iar bugetul este de 45 de milioane de lei. Acest program va include pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereților cu materiale, ecologice, precum lână, cânepă sau piatră bazaltică, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.O persoană fizică poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, iar această sumă poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprentă la sol de 90 de metri pătrați.

Românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar care va fi analizat de angajații de la Administrația Fondului de Mediu. De menționat este faptul că finanțarea va fi acordată pe principiul 'primul venit, primul servit', a mai spus Ministrul Mediului.

Pe de altă parte, estimările autorităților pentru cele două proiecte în acest an sunt de circa 10.000 de beneficiari.

Elvila
TIOR

906.42 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI