TIOR

Numarul apartamentelor goale din Romania

Numarul apartamentelor goale din RomaniaRomânia este cea mai mare țară din Europa de Sud-Est, iar în total sunt aproximativ 8,8 milioane de locuințe. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, o mare parte din aceste imobile nu sunt locuite.

Cele 8,8 milioane de unități locative sunt împărțite în 5,3 milioane de clădiri. Mulți dintre tineri locuiesc încă alături de părinți, iar 17% din apartamentele existente sunt goale, arată datele prezentate în Strategia Națională a Locuirii.

De ce se întâmplă acest lucru?

Sunt foarte multe clădiri vechi care stau să se prăbușească. Exact ca în cazul automobilelor, mulți români dețin mai multe proprietăţi. Astfel, România are cea mai mare rată de proprietate imobiliară din Europa, lucru datorat privatizării pe scară largă a locuințelor, imediat după revoluția din 1989.

"Cu o cultură înrădăcinată a proprietății imobiliare chiar și în rândul segmentelor mai tinere ale populației, o piață de închiriere care prezintă disfuncții și clauze bancare nefavorabile explică și contribuie la perpetuarea nivelului ridicat de proprietate din România, unde 96,6% dintre cetățeni dețin o proprietate, în comparație cu 70,7% în țările Uniunii Europene. Proprietatea de stat se ridică la numai 1,13% (2,1% în municipii și orașe și 0,7% în comune) din parcul total", se prezintă în Strategia Naţională a Locuirii.

Cu toatea acestea, în primele șase luni ale anului, românii au tranzacționat aproximativ 456.070 de imobile, cu aproape 9,6% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform unor date prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate. Creșterea tranzacțiilor se datorează incertitudinii privind legea dării în plată, dar și a discuțiilor despre avansul pentru Prima Casă. Peste 21.000 de români și-au luat apartamente sau case prin programul Prima Casă în prima jumătate a anului 2016. Garanțiile pentru programul guvernamental date de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au crescut cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Elvila
TIOR

906.36 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI