TIOR

Legea Dai casa bancii si scapi de datorie, aproape implementata

Legea Dai casa bancii si scapi de datorie, aproape implementataCamera Deputaţilor a dat aviz favorabil legii “Dai casa băncii şi scapi de datorii”. Astfel, românii care au credite garantate cu ipotecă, ajunse în faza de executare silită, pot renunţă la casă ipotecata cedând-o băncii şi astfel scap de toate datoriile.

 

„Prezentul proiect de lege (“Dai casa băncii şi scapi de datorii”), care transpune şi prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European, şi a Consiliului, îşi propune să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor creditorului a imobilului aflat în proprietatea să, că urmare a acordării de către acesta din urmă a unui credit, să stîngă integral obligaţia debitorului. Darea în plat[ reprezintă o soluţie echitabilă atât pentru debitor, cât şi pentru creditor care, la momentul acordării creditului, a apreciat că imobilul adus ca garanţie acoperă valoarea acordată”, este esenţa legii pentru care Camera Deputaţilor a dat aviz pozitiv.

 

Păreri împărţite referitor la impactul legii

 

Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte eficiența şi impactul legii “Dai casa băncii” şi scapi de datorii. Dacă cei care au iniţiat-o sunt de părere că astfel se pot împărţi echitabil riscurile între creditor şi debitor, băncile susţin că românii vor evita să se mai împrumute, întrucât îşi vor pierde încrederea în instituţiile de creditare. De asemenea, băncile consideră că au foarte mult de pierdut, pentru că legea se aplică tuturor contractelor aflate deja în derulare.

 

Adevărul, desigur, este undeva la mijloc. Deşi este adevărat că băncile ar pierde sume importante dacă legea ar fi adoptată, acelaşi lucru este valabil şi pentru debitori, care trebuie să achite un avans mediu de 25% (valabil pentru creditele ipotecare în euro) la cumpărarea locuinţelor. În afara acestui argument, trebuie luat în calcul şi că băncile oricum vând imobilele executate silit, chiar dacă la un preţ sub media pieţei.

 

Elvila
TIOR

907.37 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI