TIOR

JLL: Investitii de 400 mil. Euro in sectorul imobiliar

JLL: Investitii de 400 mil. Euro in sectorul imobiliarInvestițiile în sectorul imobiliar din România au crescut cu peste 6% în primele nouă luni din 2016, la aproximativ circa 400 milioane de euro. Însă până la sfârşitul anului volumul nu va depăşi valoarea totală înregistrată în 2015, respectiv 700 de milioane de euro, spune directorul companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL), Silviana Badea.

"Randamentele din România sunt cu cel puţin 2,25 - 2,5% mai ridicate decât cele din Praga şi Varşovia. Cu toate acestea, mulţi investitori mari preferă Praga şi chiar Budapesta în defavoarea Bucureştiului. Investitorii ar vrea să se uite mai atent la România, dar sunt deosebit de atenţi la felul în care îşi aleg proiectele şi, spre deosebire de 2007, când cumpărau cam orice la orice preţ, acum sunt foarte atenţi la competiţie. Nu atragem încă interesul pe care îl atrage Ungaria, dar consider că piaţa imobiliară din România este sănătoasă. La momentul în care investitorii se vor gândi că apetitul pentru Cehia sau Ungaria este mai degrabă unul venit din entuziasm, îşi vor îndrepta atenţia şi banii către România, ca zonă mai sustenabilă", a precizat Silviana Badea, într-o conferinţă.

Condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit constant în ultimele 18 luni, spun cei de la JLL. Sunt 7-8 bănci care intră în competiţie pentru proiecte cu valori variind între 10 milioane euro şi 50 milioane euro, mai apare în studiu.

Pe de altă parte, nu ne apropierm de condițiile din alte țări din Europa Centrală și de EST, ”mai ales în ceea ce priveşte amortizarea, dar şi costurile, iar băncile pun accent pe fundamentele proiectului şi pe credibilitatea celui care solicită împrumutul şi au devenit mult mai sofisticate în analiza acestor proiecte.”

Cât despre piața clădirilor de birouri, ” (acesta – n.r.) va atinge un volum al livrărilor de 370.000 de metri pătraţi până la sfârşitul anului, în creştere cu 496% faţă de anul trecut, ajungându-se la un stoc total de 2,67 milioane de metri pătraţi, în creştere cu 16%. Rata de neocupare estimată este de 15%, iar cererea brută va fi de 320.000 mp. Cererea netă, din închirieri ale unor firme noi şi relocări va fi de 160.000 mp, chiriile cerute pentru spaţiile prime rămânând la o medie de 18,5 euro/mp/lună”, a declarat directorul JLL, Marius Scuta.

Mai mult decât atât, România a ocupat locul patru în Uniunea Europeană în topul creșterii lucrărilor de construcții în luna iulie 2016, față de aceeași perioadă similară a anului trecut, se arată în datele prezentate de Oficiul European de Statistică – Eurostat.

Elvila
TIOR

906.48 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI