TIOR

In ce orase sunt cele mai ieftine apartamente din tara?

In ce orase sunt cele mai ieftine apartamente din tara?Măsurile luate de BNR în ultima jumătate de an încep să se vadă pe piaţă imobiliară. Acum, românii din întreaga ţară pot cumpăra apartamente mai ieftine faţă de anii trecuţi, deoarece dobânzile au scăzut semnificativ şi cu ele şi gradul de îndatorare la achiziţia unui credit.

 

Dacă în perioada de debut a Programului Prima Casă în lei (august 2013) dobânzile creditelor pentru locuinţe erau mai mari de 6,5%, acum băncile oferă dobânzi şi cu peste 2% mai scăzute. Această reducere semnificativă se datorează reducerii dobânzii de politică monetară şi a indicatorilor ROBOR (cel la 3 luni a fost micşorat cu peste 1,7% în ultimele luni, până la sub 2%).

 

Ce pot înţelege românii de pe urmă acestor modificări? Răspunsul este simplu: în întreaga ţară sunt disponibile acum apartamente mai ieftine, faţă de anii trecuţi. La ora actuală, în 12 judeţe din România achiziţia de apartamente este posibilă cu un grad de îndatorare mai mic de 30%. În urmă cu 6-7 luni acest lucru ţinea doar de utopie.

 

În Alexandria, Sfântu-Gheorge şi Slatina românii pot cumpără cele mai ieftine apartamente, prin Prima Casă. Spre exemplu, pentru o locuinţă de 2 camere, de 50 de mp utili, vei plăti în aceste judeţe osub 25.000 de euro şi o rată lunară la credit de până în 120 de euro. Gradul de îndatorare se încadrează între 26,5% şi 27,2%.

 

Şi în Bucureşti nivelul de îndatorare la achiziţia unui apartament prin Prima Casă este sub pragul de 30%. Deşi locuinţele din Capitală sunt evident mai scumpe faţă de cele din restul ţării şi la fel şi ratele creditelor (chiar de două ori mai scumpe în comparaţie cu apartamentele din Alexandria sau Sfântu-Gheorghe) gradul de îndatorare sare puţin peste 27%. De ce? Pentru că şi salariul mediu al bucureştenilor este dublu faţă de judeţele mai sus numite.

 

În Reşiţa, Piteşti, Arad, Zalău, Giurgiu, Sibiu şi Târgu-Jiu gradul de îndatorare necesar la achiziţia unui apartament este sub 30%.

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI