TIOR

Gara de nord, un proiect urbanistic indraznet

Dacă în trecut România avea una dintre cele mai moderne rețele de căi ferete, în momentul de față trenurile sunt ultima variantă pentru transport aleasă de români. Chiar dacă mulți demnitari au încercat să rezolve problema CFR, inclusiv a Gării de Nord, n-au reușit nimic în ultimii 20 de ani. 

Arhitecții Centrului de Excelenţă în Urbanism "Ion Mincu" vin cu un proiect îndrăzneț în fața autorităților pentru modernizarea Gării de Nord, principalul nod feroviar al României. Proiectul prevede pe lângă o gară la nivel european, un mall și clădiri de birouri. Costul total este de 2,4 miliarde de euro și o perioadă de 10 ani pentru realizarea proiectului, apare în comunicatul de presă transmis de Centru.

Aproape 1.5 milioane de metri pătrați este suprafața totală care poate fi construită pe cele 48 de hectare disponibile.

Noutatea ar fi mutarea Gării de Nord la o distanţă de circa 1.3 km, la nord de Podul Grant, iar aceasta ar urma să fie legată printr-un tren de mare viteză de actuala gară. Un studiu de fezabilitate realizat în 2014, propunea coborârea liniilor de cale ferată și crearea unui spațiu care să devină o esplanadă verde.

În proiectul actual sunt prevăzute următoarele: o eurogară cu două terminale: Gara principală (Terminalul A) se propune a fi mutată la o distanță de circa 1.3 km, la nord de Podul Grant. Ea ar fi legată de mijloacele de transport în comun de pe Calea Griviței și s-ar construi simultan cu un mall adiacent. Întregul ansamblu ar fi legat de Gara de Nord actuală (Terminalul B) printr-o spină urbană densă, cu clădiri de birouri, centru de afaceri, clădiri administrative și săli de conferințe, un eco-cartier și dotări comerciale, culturale și de agrement. Soluția propune o legatură rapidă de tip monorail (ca la aeroporturi) între cele doua terminale.

În viziunea arhitecților, proiectul poate fi realizat într-un parteneriat public-privat în două etape. Investiția ar putea fi amortizată din al treilea an de la funcționarea zonei comerciale și a clădirilor de birouri.

Elvila
TIOR

907.26 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI