TIOR

Fiscul vine pe urmele celor care nu declara venitul din chirii

Fiscul vine pe urmele celor care nu declara venitul din chiriiAgenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează: cei care nu declară veniturile obținute din chirii riscă amenzi mari. ANAF dă startul verificărilor amănunțite a contractelor de închiriere, cu ajutorul unei campanii de informare a proprietarilor de locuințe. Urmează acțiuni de control dar și sacțiuni unde se găsesc nereguli, a declarat într-un interviu, Dragoș Doroș, președintele ANAF.

”În cazul chiriilor, primul pas este că am pus la punct o campanie de informare şi vrem să pornim prin a discuta cu administratori de bloc, în blocurile mai mari unde ştim că există zone sensibile, să informăm proprietarii. Până la urmă, dacă vrem conformare voluntară din partea proprietarilor care închiriază, primul pas este să îi informăm şi să ştie la ce să se aştepte în caz că nu declară. Pasul doi este să mergem în control şi să îi sancţionăm”, a spus Doroş.

Mai mult decât atât, președintele ANAF a menționat faptul că există un fenomen al contractelor de închiriere pe sume modice.

Întrebat într-un alt interviu dacă se știe exact numărul de proprietari care închiriază locuițe, Dragoș Doroș a evitat răspunsul.

”Sunt sute de mii de contracte în acest moment, dar ar trebui să fie mult mai multe. Ideea este să încasăm bani la bugetul statului.”, a declarat Președintele ANAF.

Potrivit Strategiei pentru Locuire a Ministerului Dezvoltării, din cele 8.4 milioae de locuințe din România, doar 3% sunt închiriate cu acte și raportate la ANAF. Dar estimările neoficiale spun alt lucru: procentul locuințelor închiriate ajunge la 15% și chiar la 20 de procente în orașele mari.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI