TIOR

De astazi, puteti cere bani de la stat pentru renovarea locuintei. Afla care sunt pasii

De astazi, puteti cere bani de la stat pentru renovarea locuintei. Afla care sunt pasiiMinisterul Mediului Apelor şi Pădurilor a lansat săptămâna trecută ”Programul Casa Verde Clasic”, atât pentru populaţie cât şi pentru persoanele juridice. Dosarele de finanţare pentru persoanele fizice pot fi depuse începând de astăzi, până pe 24 octombrie.

Prin acest program, românii pot beneficia de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul total pentru întreaga țară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populației și 34 de milioane persoanelor juridice, a anunțat Ministerul.

Echipamentele finanțate pentru populație prin Casa Verde sunt panourile solare și pompele de căldură, iar valoarea finanțării nerambursabile se va calcula în fucție de tipul instalației:
-până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
-până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
-până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer;

”Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populației să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe. România este una dintre țările cu mare potențial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susținută și impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potential solar din țara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră și circa 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, spune ministrul Cristiana Pașca Palmer.

Care sunt pașii de urmat pentru a accesa fondurile pentru Casa Verde?

Pasul 1 : Depunerea dosarului de finanțare la agenția teritorială de protecția mediului
Pasul 2 : Urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program
Pasul 3 : Semnarea contractului de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu
Pasul 4 : Demararea lucrărilor
Pasul 5 : Depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare.

Cei care sunt admiși în program au la dispoziție, pentru semnarea contractului de finanțare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agențiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

În ceea ce privește persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanțare de pe 17 octombrie, până pe 14 noiembrie 2016.

O instituție poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanţare, o singură cerere de finanţare. Unităţile administrativ-teritoriale/Instituţiile publice/Unităţile de cult pot solicita finanţare pentru mai multe imobile/obiective în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare, însă cuantumul acesteia nu poate depăși:
-  2.000.000 lei pentru instituțiile publice;
-  500.000 lei pentru unitățile de cult;
- 4.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000;
- 3.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 şi 100.000;
- 2.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 şi 50.000;
- 1.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 şi 20.000;
- 500.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000.

Nici bine nu s-a dat startul programului că au apărut deja problemele. Sute de persoane au stat la coadă de duminică, unii chiar de sâmbătă, în faţa mai multor Agenţii pentru Protecţia Mediului din țară , ca să depună dosarele pentru Casa Verde, scriu cei de la Mediafax.

Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI