TIOR

Cat trebuie sa munceasca un roman ca sa-si cumpere o casa

Cat trebuie sa munceasca un roman ca sa-si cumpere o casaUn român trebuie să muncească, în medie, peste 10 ani și jumătate ca să-și cumpere o casă, potrivit unui studio Money.ro. Din acest punct de vedere, țara noastră se situează pe ultimul loc din Uniunea Europeană.

 

O locuință de 70 de mp poate fi cumpărată de un angajat danez ce are un salariu mediu brut pe economie în 2,2 ani, cel mai scurt timp dintre toate cele 27 de țări din Uniunea Europeană. Pe locul secund se află Germania, cu 2,4 ani.

 

State precum Cehia, Ungaria sau Polonia permit angajaților cu venit mediu să-și cumpere același tip de locuință între 6,9 si 7,5 ani. Prețurile mai mari din Italia, Anglia și Franța au făcut ca timpul necesar unei persoane să achiziționeze un apartament sau casă să se încadreze între 7,7 si 9,4 ani.

 

Care sunt cauzele pentru situația din România

 

În România, veniturile medii ale populației sunt cele mai scăzute raportate la prețul caselor și al apartamentelor. Mai mult decât atât, băncile acordă credite cu o mai mare dificultate decât în trecut, cu toate că dobânzile la ipotecare sunt foarte mari, raportate la media Uniunii Europene.

 

Imobiliarele din Cehia – revenire de senzație

 

În Cehia, imobiliarele au ajuns la nivelele din urmă cu șase-șapte ani, de dinainte de criza economică. Aici, rata dobânzii de referință a fost redusă aproape de zero  de către Banca Centrală, iar dobânzile creditelor ipotecare au atins minimele istorice (2,95% în iunie).

 

În aceste condiții, atât apartamentele și casele vechi, cât și cele noi, din ansambluri rezidențiale, se vând ca pâinea caldă.

Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI