TIOR

AIIR: Strategia Nationala a Locuirii poate afecta accesul la locuinte noi

AIIR: Strategia Nationala a Locuirii poate afecta accesul la locuinte noiAsociaţia Investitorilor Imobiliari din România - AIIR avertizează! În Strategia Naţională a Locuirii, proiect elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, apar o serie de propuneri care pot afecta accesul românilor la locuinţe noi prin aplicarea unui TVA de 5% pentru achiziţia unei astfel de locuinţe numai pentru solicitanţii care au venituri mai mici decât salariul mediu pe economie, susține Grupul de iniţiativă pentru Asociaţia Investitorilor Imobiliari din România (AIIR).

În comunicatul transmis de AIIR , se precizează că Strategia Naţională a Locuirii propune ca TVA-ul aplicat tranzacţiilor imobiliare să varieze în funcţie de veniturile cumpărătorului. Diferenţierea se va face print etalonul dat de venitul mediu din România. Valoarea acestuia este de 2.078 lei, aproximativ 460 de euro.

Reprezentanții Asociaţiei spun că această este o măsură discriminatorie. Astfel, un român cu salariul mai mare decât venitul mediu va plăti aproape 10.000 de euro în plus pentru acelaşi imobil. Mai mult decât atât, avansul pe care îl va plăti acesta va fi de 15-20%. De asemenea, investitorii spun că Strategia va afecta indirect și populația pe care teoretic ar vrea s-o ajute.

”Măsura doreşte să încurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea plătesc deja TVA de 5% pentru tranzacţii cu valori mai mici de 450.000 de lei. Practic, va fi taxată suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economică a României şi la bugetul de stat, în timp ce situaţia persoanelor cu venituri mici rămâne neschimbată”, apare în comunicat.

Un alt efect al acestor măsuri ar putea fi încurajarea salarizării la gri, susțin reprezentanţii asociaţiei. În Noul Cod Fiscal care a intrat în vigoare la începutul anului 2016, TVA-ul de 5% se aplică pentru tranzacţiile imobiliare cu imobile noi, care au preţuri mai mici de 450.000 de lei, aproximativ 100.000 Euro. Pentru tranzacțiile cu imobilele noi cu valori mai mari se aplică un TVA de 20%.

Alte două măsuri de remarcat din Strategia Naţională a Locuirii se referă la faptul că dezvoltatorii ar putea să fie obligaţi să construiască un procent din locuinţele pe care le livrează la preţuri de sub 50.000 euro. De asemenea, românii care locuiesc în case şi apartamente ANL ar putea să piardă şansa de a cumpăra locuinţele.

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI