TIOR

Afla cum se aplica TVA-ul pentru casele si apartamentele noi

Afla cum se aplica TVA-ul pentru casele si apartamentele noiÎn România, cota unică de TVA este de 24%. În cazul caselor și apartamentelor noi, acestea se pot vinde și cu un TVA de 5%, însă în anumite condiții. Află care sunt acestea în continuarea articolului nostru.

 

De cele mai multe ori, dezvoltatorii imobiliari sunt persoane juridice, însă sunt și cazuri în care cei care construiesc case și apartamente noi sunt persoane fizice. Legea din România stipulează că vânzărilor cu caracter de continuitate trebuie să li se aplice TVA. Cota unică a taxei pe valoare adăugată este de 24% în țara noastră, dar, în cazul locuințelor noi, aceasta poate fi redusă până la 5%. Care sunt condițiile?

 

 

  1. În primul rând, apartamentele sau casele trebuie să aibă maximum 120 mp utili, iar în momentul vânzării, acestea trebuie să poată fi locuite.

 

  1.  
  2. Apoi, locuințele trebuie să aibă teren sub 250 de mp (exclusiv anexe gospodărești).

 

 

  1. Nu în ultimul rând, casele și apartamentele trebuie să coste sub 380.000 RON, fără TVA.
  2.  

La primul punct este nevoie de o scurtă clarificare. Suprafața utilă a unei locuințe se calculează ca sumă a suprafețelor utile a tuturor încăperilor: living, dormitoare, băi, WC, duș, bucătărie, spații de depozitare precum și spațiile de circulație din interiorul locuinței. Din suprafața utilă nu fac parte balcoanele, suprafețele unde se află sobele sau cazanele de baie, rampa, nișele de radiatoare și pragurile golurilor de uși, ale trecerilor cu deschideri de până la un metru.

 

Să luăm un exemplu concret. La un curs valutar de 1 EUR= 4,41 RON (curs BNR din 22 octombrie 2014), doar pentru casele sau apartamentele noi care costă mai puțin de 86.027 euro se aplică TVA-ul de 5%.

 

Un alt aspect important care trebuie menționat este că cei care cumpără case sau apartamente noi și vor să beneficieze de TVA-ul de 5%, subvenționat de către stat, nu trebuie să fi achiziționat o altă locuință pentru care să fi plătit aceeași taxă pe valoare adăugată, de 5%.

 

O obligație a dezvoltatorilor imobiliari este înregistrarea ca plătitori de TVA.

 

Vezi oferta de case și apartamente noi de pe portalul www.dezvoltatorimobiliar.ro.

 

Sursa foto: autolatest.ro

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI