TIOR

Transfagarasan – spectaculosul drum ce taie Muntii Fagaras

Vă propunem astăzi, la Fabricat în România o destinație frumoasă dedicată celor care iubesc peisajele inedite și nu numai: Transfăgărășan. Transfăgărășan este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România dar și din Europa. Acesta străbate munții Făgăraș și ajunge la o altitudine maximă de 2042 m, fiind clasat pe locul doi după Transalpina.

Cifre

Drumul ce leagă Muntenia de Translivania se întinde pe 92 de kilometri, are 27 de viaducte și poduri, dar și cel mai lung tunel din țară de proximativ 887 de metri. Serpentinele periculoase i-au cucerit pe realizatorii emisiunii Top Gear din Marea Britanie, dar numărul destul de ridicat al curbelor a limitat viteaza la maxim 40 de km pe oră.

Cum a fost contruit Transfăgărășanul

Construcția drumului a început în 1970 și s-a terminat în 1974, totul la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. În prima fază a proiectului, drumul trebuia să aibă o singură bandă pe sens dar și un tunel de aproximativ 7 km. S-a lucrat aproape în fiecare moment al anului, chiar dacă condițiile meteo erau foarte periculoase. Transfăgărășanul a fost realizat cu mari eforturi materiale dar și cu prețul vieții a peste 40 de soldați. Odată cu inaugurarea drumului în 1974, au fost făcute mai multe monumente în memoria celor care au pierit pe șantier.

De văzut pe Transfăgărășan

Unele dintre cele mai importante obiective turistice de drumul ce desparte munții sunt Bâlea Lac și Barajul Vidraru. Bălea Lac este cel mai înalt punct al Transfăgărășanului, aflat la o altitudine de 2040 de metri, cu o suprafață de 4.6 hectare, o lungime de pe 360 de metri și adâncimea de aproximativ 11 metri. În imediata apropiere a lacului au fost construite mai multe cabane, prima din ele fiind construita încă din anul 1904. Barajul Vidraru are o înălțime de aproximativ 166 de metri și este cel mai mare baraj în formă de arc din România. Cel mai spectaculos lucru este construcția centralei electrice, care se află în subteran la o adâncime de 104 metri. Lacul Vidraru are o suprafață de 870 de hectare, o lățime maximă de 2.2 kilometri, o lungime de 14 kilometri și o andâncime ce poate ajunge și la 155 de metri. Acesta a fost realizat tot cu scopul producerii energiei electrice. În plus, de pe baraj se poate vedea statuia lui Prometeu, care îl arată pe eroul din mitologie cu un fulger în mână ca un simbol al electricității.

Ce trebuie să știi dacă vrei să mergi pe Transfăgărășan

Anul acesta Transfăgărășanul a fost deschis pe 18 iunie și va fi închis pe 30 octombrie. Drumul este închis în restul perioadei din cauza pericolului de avalașe, căderi de stânci sau alunecări de teren. Dacă vreți să mergeți la Bâlea Lac pe timpul iernii, trebuie să știți că se poate urca cu telecabina de la Cabana Bâlea Cascadă. În plus, pe timpul iernii funcționează și Hotelul de Gheață, unic în România.

Sursa foto: voceatransilvaniei.ro, auto-testdrive.ro, dragosasaftei.ro, proalpin.ro

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI