TIOR

Transalpina – cel mai inalt drum din Romania

Zilele trecute v-am propus la Fabricat în România unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Europa, astăzi vă spunem câteva lucruri despre cel mai înalt drum din România: Transalpina. Cunoscut și sub numele de ”Drumul regelui”, acesta leagă Oltenia de Transilvania.

Cifre

Cel mai înalt punct de pe Transalpina este la Pasul Urdele, aflat la aproximativ 2145 m. Lugimea totală a drumului dintre munți este de 148 km și trece prin patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba. La începutul secolului al XVII-lea, era drumul de transhumanță al ciobanilor din Transilvania. Reamenajarea drumului a început în 1930, iar Regele Carol al II-lea a fost cel care a iaugurat traseul din Munții Parâng în 1938. Din 2009 până în 2012 au fost efectuate lucrări de asfaltare pe Transalpina, până atunci fiind porțiuni mari care erau acoperite cu pietriș. Există încă zone periculoase fără parapeți de protecție.

Obiective de văzut

Stațiunea Rânca este unul dintre punctele turistice unde trebuie să te oprești pe traseul Transalpinei. Este un loc petru iubitorii sporturilor de iarnă și pentru cei care vor să fugă de agitația urbană și să se refugieze într-o zonă liniștită de pe crestele munților. Stațiunea este amplasată la o altitudine de 1600 de metri. În zona Munților Parâng se poate merge și la Lacul Gâlcescu, Peștera Muierii, Cheile Oltețului sau Peștera Polovragi. Trebuie făcut un popas neapărat și la Pasul Urdele, cel mai înalt punct de pe Transalpina aflat la 2145 de metri. Peisajul este unul care nu poate fi descris în cuvinte.

Transalpina a fost deschisă anul acesta la începutul lunii iunie și se va închide atunci când drumul va fi din nou acoperit de zăpadă.

Vrei să descoperi mai multe locuri, oameni sau povești din țara ta? Intră în secțiunea noastră, Fabricat în România.

Sursă foto: turist-magazin.ro, turistderomania.ro, transalpina.biz, activenews.ro

Elvila
TIOR

907.37 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI