TIOR

Pestera Scarisoara, minunea din inima apusenilor

În inima munților Apuseni, aproape de granița dintre județul Alba și Bihor, se află Peștera Scărișoara. După un drum anevoios prin munți, un abis ascuns într-o pădure de brazi conduce spre cel mai mare ghețar din România. Frumusețea peisajelor apusene taie răsuflarea chiar și celui mai pretențios spectator, astfel că mulți s-ar putea îndrăgosti atât de tare de aceste locuri încât să decidă să se mute aici. În sensul acesta, ansamblurile rezidențiale din județul Alba vin cu o ofertă pentru case.

Natura a fost foarte darnică cu România, oferindu-i ape cristaline curgătoare și o mare verde-smarald, munți semeți și dealuri maiestuoase, pe care se întrezăresc adesea turme de oi. Plaiurile românești ne dăruiesc atât priveliști impresionante, cât și roade pentru o viață îndestulată. De departe cel mai mare spectacol îl oferă peșterile din România.

Drum fascinant
 
Un drum anevoios prin inima munților Apuseni conduce către un vechi ghețar subteran. Veți fi acompaniați de un peisaj montan tipic: căpițe de fân de-o parte și de alta a drumului și gărdulețe discontinue din lemn. Aerul curat al munților face pereche cu miresmele de brad și iarbă proaspătă în ceea ce se va dovedi un traseu care merită.

Unde Soarele nu topește gheața
 
Aflată la 1,165 de metri, Peștera Scărișoara este una dintre puținele peșteri din lume situate la o altitudine atât de mică. Având o singură deschidere în partea de sus, se formează curenți de aer între suprafață și peșteră care mențin temperatura gheții. Vara, temperaturile urcă până la +1 grade Celsius, astfel că un strat generos de gheață din podeaua Sălii Mari se topește.

Record mondial
 
Peștera Scărișoara oferă României privilegiul de a deține al doilea ghețar subteran din lume în topul vechimii, după peștera Dobsinka din Slovacia. Cu un volum de peste 100 000 de metri cubi, ghețarul a devenit de-a lungul timpului fascinația spectatorilor și deliciul pasionaților de fotografie.

Legenda lui Solomat
 
Ghețarul din inima apusenilor nu duce lipsă de legende. Una dintre ele portretizează un balaur înspăimântător al cărui cămin era peștera în sine și pe care localnicii l-au denumit Solomat. În fiecare noapte a Anului Nou sau în cea premergătoare Târgului de Fete de pe Muntele Găina, Solomat fura o fată frumoasă și o ascundea pe vecie în adâncurile peșterii.

Sursa foto: despreromania.com
 

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI