TIOR

Manastirea Caldarusani – oaza de relaxare langa capitala

Într-un ținut de poveste, ferită de agitația urbană și de ochii curioșilor, înconjurată din trei părți de ape liniștite și vegetație ce se scaldă în soare se află Mănăstirea Căldărușani. Avantajată de poziția excelentă, biserica a stârnit de-a lungul timpului curiozitatea trecătorilor. Cu toate acestea, imaginile cu acest lăcaș de cult sunt destul de rare. Vă invităm să admirați splendoarea locului, urmărind filmarea aeriană de pe pagina ansamblului rezidențial Cerul Vlăsiei.

Ați fi putut crede că vorbim despre un loc mirific, aflat peste mări și țări. În realitate, Mănăstirea Căldărușani este situată la 30 de minute de capitală, pe limba de pământ ce se întinde în mijlocul Lacului Căldărușani. O oază de liniște și relaxare și un loc perfect pentru a evada din adesea sufocantul București.

Tărâm de basm înconjurând ortodoxia

Principala atracție în ceea ce presupune Mănăstirea Căldărușani o reprezintă așezarea geografică deosebită. Rămășițele unui codru des, lacul liniștit cu o faună impresionantă și verdele-crud ce inundă priveliștea atunci când primele raze ale soarelui sărută pământul, toate acestea fac din Mănăstirea Căldărușani un lăcaș vizitat atât de credincioșii de pretutindeni, cât și de admiratorii frumosului, excursioniști sau pur și simplu oameni cu o viziune artistică dezvoltată.

Când cerul coboară în ape

Moara Vlăsiei este locul unde cerul atinge subtil apa lacului, într-o înlănțuire splendidă de culori și nuanțe. Tăcerea de pe lacul Căldărușani este spartă din când în când doar de sunetul lansetelor aruncate în apă. Aici, pescuitul este o activitate practicată la nivel înalt, iar lacul nu duce lipsă de pește: de la gustosul crap românesc, șalău sau caras și până la somnul ce satisface pretențiile oricărui expert culinar.

De la neînsemnat la măreț

Mănăstirea Căldărușani s-a ridicat prin promisiunea lui Matei Basarab, care, descoperind aici o mică biserică din lemn unde trăiau nouă sihastri, și-a dat cuvântul că va ridica o mândră mânăstire. Așa se face că în 1637, Matei Basarab a devenit primul ctitor al acesteia. Cu trecerea timpului, construcția a început să dea semne de îmbătrânire. Recondiționarea lăcașului sfânt a luat start odată cu încredințarea sa pe viață părintelui arhimandrit Filaret, protosinghelul de atunci al Mitropoliei, care a refăcut turlele bisericii, ce se prăbușiseră în urma unui cutremur, a repictat pereții și a rezidit și supraînălțat cu 15 metri turnul clopotniței. Urmașii lor la titlul de ctitori au venit cu adăugări până ce mănăstirea a ajuns să arate așa cum o vedem astăzi.

Arhitectură incredibilă

Ansamblul monastic reprezintă un reper în istoria arhitecturii muntenești, fiind inclus de asemenea și în actuala Listă a Monumentelor Istorice. Clădirea principală este o reinterpretare personală a voievodului Matei Basarab, cu interferențe venite de la biserica Mănăstirii Dealu a lui Radu cel Mare și de la cea a lui Neagoe din Mănăstirea Argeșului. Începând cu poziția aleasă, biserica fiind, inițial, înconjurată de Codrii Vlăsiei, o pădure deasă ce o adăpostea în vreme de război, și sfârșind cu atenția la detalii, tot ce înseamnă Mănăstirea Căldărușani inspiră grija deosebită pentru înzestrarea acestui lăcaș sfânt. Clădirea principală patrulateră este impunătoare, protejată de un zid maiestuos cu un turn de intrare, construit din cărămidă. Ansamblul mănăstirii cuprinde și biserica de cimitir Sf. Ioan Evanghelistul zidită în 1817, stăreția, cancelaria, arhondăria și alte anexe zidite în sec. XIX, printre care și o construcție ce aparține Institutului de Seismologie. Filmările aeriene vor surprinde întotdeauna cadre impresionante, desprinse, parcă, din povești. Urmarește în continuare secțiunea Fabricat în România pentru a descoperi frumusețea peisajelor românești.

Elvila
TIOR

906.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI