TIOR

”Cumintenia Pamantului” va fi cumparata cu bani de la Guvern

cumintenia pamantuluiDupă eșecul subscripției publice pentru cumpărarea ”Cumințeniei Pământului”, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care va completa suma de 11 milioane de euro pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi.

În urma campaniei ”Brâncuși e al meu”, s-a strâns peste un milion de euro. Drept urmare, Guvernul va achita restul de 10 milioane de euro, până la sfârșitul lunii noiembrie. “Cumințenia Pământului” ar urma să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Totodată, s-a hotărât înființarea ”Fondului Brâncuși”. Din acest fond vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei tezaurului patrimoniului cultural național și opere aparținând categoriei tezaurului patrimoniului cultural național. Veniturile vor fi gestionate de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Culturii. Banii vor proveni din donații, sponsorizări sau de la bugetul de stat.

Despre ”Cumințenia Pămâtului”

Opera a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Momentan, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911, dar poate fi văzută la Muzeul Băncii Naţionale a României.

"Cuminţenia pământului... A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită... Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului - care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!" , sunt cuvintele lui Constantin Brâncuși despre opera sa.

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI