TIOR

Castelele Romaniei – Castelul Sturdza

Castelul Sturdza de la Miclăușeni este următoarea oprire la Fabricat în România. Acesta mai este cunoscut și sub numele de Palatul Sturdza și a fost construit între anii 1880 și 1904 de Gheorghe Sturdza și soția sa, Maria. Este un castel predominat de un stil neogotic și se află la 20 de km de orașul Roman și 65 de municipiul Iași.

Istorie

George Sturdza a dorit să refacă conacul care era inițial pe acest teren, astfel a vândut mai multe păduri dar a luat și un împrumut de 100.000 de lei de la Societatea de Credit Funciar Român. Palatul în stil neogotic a fost construit pe modelul castelelor feudale, cum ar fi Palatul Culturii din Iași sau Palatul Domnesc din Rugioasa. Construcția a fost realizată de arhitecții Iulius Reinecke și I.Grigsberg.

O colecție valoroasă de cărți și documente, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmură de Cararra, argintărie, dar și piese arheologice, numismatice și epigrafice de mare valoare se puteau găsi în incita castelului. Colecția de cărți cuprindea peste 60 000 de exemplare, multe ediții fiind rare.

Castelul a fost transformat în spital militar în timpul primului război mondial. Maria Ghica și Ecaterina Cantacuzino, fiica lui Geroge Sturdza, au ajutat răniții ca infirmiere. Un lucru interesant este faptul că George Enescu a vizitat castelul în acest timp, organizând concerte printre paturile cu răniți.

Castelul a fost administrat pe o perioadă lungă de timp de Ecaterina Cantacuzino. Spre sfârșitul vieții, aceasta a donat Episcopiei Romanului palatul, plus 30 de hectare de pădure și biserica construită de părinții săi.

Sejur princiar

Cei care vizitează Castelul Sturdza din Miclăuşeni se pot caza aici în regim hotelier. Complexul cuprinde și biserica Buna Vestire, într-un spațiu plin de verdeață, un loc numai bun pentru cei mici. Turiștii pot sta într-una dintre cele 31 de camare dintre care 23 sunt duble, 6 single și 2 apartamente.

Mai multe pelicule, printre care și Orient Express, filmat în 2003 și regizat de Sergiu Nicolaescu, s-au filmat la Castelul din Miclăuşeni.

Pentru mai multe locuri, oameni și povești interesante din țară, intră în secțiunea Fabricat în România.

Sursa foto: turistderomani.ro, historia.ro, xplorio.ro

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI