TIOR

Castelele Romaniei – Castelul Peles, Castelul Regalitatii

După ce am vizitat Castelul Corvinilor și Castelul Bran, următoarea oprire la Fabricat în România este la Sinaia: Castelul Peleș, castelul Regalității. Acesta este situat pe Valea Prahovei, la aproximativ 44 km de Brașov și 122 de km de București, iar în trecut a fost reședința de vară a regilor României.

Istorie

Construcția Castelului a început în anul 1873, la dorința lui Carol I al României și este unul dintre cele mai importante monumente ale secolului XIX din Europa. Pe același teren cumpărat de Carol I, au fost construite și Pelișorul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică dar și Corpul de gardă. Până în 1883 când a fost terminat castelul, Regina Elisabeta și Regele Carol I au locuit în casa de vânătoare.

Pe de altă parte, uzina electrică proprie a făcut din Castelul Peleș, primul castel cu electricitate din Europa. Reședința regilor a fost înalțată cu un etaj după amenajările din 1900.
La Castelul Peleș s-au luat unele dintre cele mai importante decizii pentru România, cum ar fi cele de la Consiliile de Coroană din 1914 și 1925. Mai mult decât atât, Peleșul a fost vizitat de mai multe personalități, scriitori și muzicieni ai vremii.

Castelul de pe Valea Prahovei a fost reședința familiei regale până în 1948, moment în care a fost confiscat de regimul comunist. Peleșul a devenit muzeu în 1953, chiar dacă acesta putea fi vizitat încă de pe vremea lui Carol I. Spre sfărșitul comunismului, acesta a fost închis pentru public de Nicolae Ceaușescu, astfel întreaga zonă a fost declarată o zonă de interes protocolar. Din anul 1990 și Pelișorul a fost deschis pentru turiști .

Cifre

După finalizarea tuturor constucțiilor și amenajărilor, castelul se întinde acum pe o suprafață de 3200 mp, are de 160 de camere și peste 30 de băi. Mai mult de 4000 de tablouri, arme și piese de colecție din Europa au fost adăpostite în cele 160 de încăperi.
Una dintre sumele estimate pentru contrucția Castelului Peleș este de 16 milioane de lei-aur. Aproximativ 300 de muncitori au depus mari eforturi pentru a învinge fenomenele meteo, precum alunecările de teren și cursurile de apă subterane. Regele Carol I a fost în tot acest timp prezent pe șantier pentru a supraveghea lucrările.

Cele mai frumoase săli

Biblioteca regală este una dintre principalele atracții ale Castelului Peleș. Cei care sunt pasionați de cărți, pot găsi ediții rare, cu coperți din piele și gravate cu litere de aur. Există și un punct de atracție pentru cei care iubesc misterul: ușa secretă, din spatele unui raft cu cărți, prin care regele se putea refugia în diverse camere ale castelului.

Sala de muzică s-a transformat într-un salon de serate muzicale la dorința reginei Elisabeta. Mobilierul din această încăpere a fost primit în dar de la maharajahul de Kapurtala. Sala de teatru are 60 de locuri, dar și o lojă regală, fiind amenajată în stilul Ludovic al XIV-lea. Pe de altă parte, la etajul I este Sala de Concerte, aranjată în 1906, se găsește un clavecin, un pian cu coardă verticală și o orgă. Mai mult decât atât, castelul are șapte terase decorate cu statui din piatră, fântâni și vase ornamentale din marmură.

Castelul Peleș este al doilea cel mai vizitat muzeu din România, după Castelulul Bran, aproximativ 300.000 de turiști pe an pășesc pe tărâmul regalității.

Vrei să vezi mai multe locuri, oameni și povești interesante din România? Intră în rubrica noastră, Fabricat în România.

Sursa foto: peles.ro, vacantierul.ro

Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI