TIOR

Castelele Romaniei – Castelul Banffy

Continuăm drumul prin România și ne oprim în Tansilvania, iar la secțiunea Fabricat în România găsim Castelul Banffy, un castel încărcat de istorie. Se spune că în Transilvania sunt cele mai frumoase bijuterii neștiute ale României, dar din păcate, multe au fost lăsate să se să deterioreze. Castelul se găseșe în comuna Bonțida, Județul Cluj. Chiar dacă în județul Cluj sunt 5 proprietății Banffy, astăzi vorbim despre cel mai mare castel, Castelul Banffy.

Istoric

În anul 1387 reședința de la Bonțida a fost donată familie Banffy de către regele Sigimund de Luxemburg. Se spune că, pe acest pământ a existat o reședință nobilă din secolul al XIV-lea. Castelul Banffy a fost construit în perioada 1437 și 1543. Castelul  fost menționat în anul 1680 într-un raport militar. În acest raport se spunea faptul că în jurul castelului existau fortificații. Denes Banffy a încercat să aducă o bucățică din frumusețea parcurilor de la Versailles la castel și a cerut ajutorul unui grădinar pe nume Johann Christian Erras. Aleea era în formă de trident, iar în grădină erau mulți fazani. Mirosul teilor de pe marginea aleilor ofereau castelului o mireasmă de poveste. Fiecare alee avea aproximativ 1000 de metri.

În anul 1944 trupele germane au evacuat familia Banffy și au folosit castelul drept spital. După ce au părăsit castelul,  i-au dat foc distrugând o mare parte din el.

Legendă

Se spune că o doamnă de rang înalt care era o cunoștință a celor din familia Banffy și-a inșelat soțul când a venit la Castel cu un tânăr chipeș. Cei doi au fost văzuți și pârâți. Doamna de înaltă societe a dat ordin ca persoana care i-a descoperit să fie ucisă. Astăzi, fantoma persoanei respective bântuie pe teritoriul castelului Banffy,  în special noaptea.

Știați că?

În Grădina Castelului Banffy s-a filmat în anul 1963 Pădurea Spânzuraților, timp în care a ars una dintre clădiri.

Sergiu Nicolaiescu, regretatul regizor, actor, scenarist și om politic, a filmat mai multe scene din „Pistruiatul” la Castel.

În anul 1990, cel mai mare Castel din Transilvania a devenit monument istoric.

La Castel Banffy de la Bondița au loc frecvent manifestări culturale, proiecții de filme, concerte.

Din 2013, la Castelul din Bonțida are loc unul dintre cele mai importante festivaluri de muzica din Europa: Electric Castle.

Dacă acest articol v-a plăcut, întrați în secțiunea Fabricat în România și descoperiți locurile frumoase din țara noastră.

Surse foto: castlebreak.ro, skytrip.ro, clujlife.com, buzznews.ro

Elvila
TIOR

907.4 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI