TIOR

Cand ambitia isi spune cuvantul – Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului este cel mai elocvent exemplu al lucrului Fabricat în România. Aici, 1 milion de metri cubi de marmură, tone de cristal, oțel și bronz și sute de mii de metri cubi de lemn s-au reunit într-o capodoperă arhitecturală pentru a da naștere celei mai mari și impresionante clădiri din Europa.

Ocupând locul 3 în topul celor mai impunătoare clădiri din lume, cu descrierea hidoasă,dar impresionantă, Casa Poporului este de departe cea mai controversată, dar și cea mai importantă clădire din capitală. Este cel mai probabil primul punct în topul preferințelor turiștilor ce aleg să viziteze Bucureștiul. Construcția faraonică reprezintă cu succes atât trecutul tumultuos al românilor, cât și ambiția și mândria specific românească, și își merită cu prisosință locul în lista celor 10 minuni ale lumii.

Cifre și date

Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire din Europa, a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume, după Pentagon, și cea mai scumpă clădire administrativă din lume. Este, totodată, și cea mai grea clădire din lume, în construcția căreia s-au folosit 1 milion de metri cubi de marmură, 700 000 de tone de oțel și bronz, 3500 de tone de cristal și 900 000 de metri cubi de lemn. Are un volum de 2,55 de milioane de metri cubi, clasându-se pe locul trei.

În ceea ce privește aria, este devansată de aproximativ 10 clădiri, pentru că, în ciuda aparențelor, nu are decât 350 000 de metri pătrați, însumând toate etajele.

Pentru a vă da seama de proporțiile colosale, luați în calcul faptul că impresionanta clădire depășește cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt, fiind denumită din această cauză construcție faraonică.

Construcția în sine

Casa Poporului s-a ridicat pe locul care astăzi se numește Dealul Arsenalului. Formațiunea este, în esență, o creație a naturii, care măsoară 18 metri, însă, în partea dinspre Bd-ul Libertății, a fost înălțată artificial.

Prima piatră de temelie a fost pusă la data de 25 iunie 1984. Construcția a fost coordonată de arhitectul-șef Anca Petrescu, în colaborare cu alți aproximativ 700 de arhitecți. La ridicarea sa au fost implicați 20 000 de muncitori, unii din cadrul armatei, care au lucrat în trei ture, 24 de ore pe zi.

Clădirea măsoară 270 de metri lungime și 240 lățime, are 86 de metri înălțime, cu 9 nivele de suprafață, și 92 de metri sub pământ, cu 9 nivele subterane.

Activitatea de construcție a întâlnit o pauză imediat după căderea regimului comunist. Atunci, soarta clădirii a fost incertă, pornindu-se de la idei simple precum transformarea în muzeu și sfârșind cu unele dintre cele mai excentrice, care vizau un cazinou. Într-un final, poporul a decis că aceasta va fi o construcție a lui și pentru el, clădită prin munca și sudoarea lui, numindu-se chiar asa, Casa Poporului, anul finalizării fiind 1997.

Stilul arhitectural este în mare parte neoclasic, cu influențe din arhitectura stalinistă. Clădirea conține 440 de birouri, peste 30 de săli și saloane, patru restaurante, trei biblioteci, două parcări subterane și o sală de concerte. Numele sălilor au fost alese tot din popor, evocând evenimente importante sau personalități din istoria românilor.

Lux și opulență

De departe cel mai frumos aspect în ceea ce privește Palatul Parlamentului îl reprezintă stilul opulent și bunul-gust cu care este decorat. Un tur în interiorul clădirii dezvăluie coloane din marmură și uși sculptate în lemn. Peste 700 de candelabre de cristal sunt atârnate de tavanul încăperilor, iar laminatoarele din bronz turnat sunt unice și reprezintă o comoară ascunsă între pereții construcției. De adăugat și faptul că la decorare s-au folosit exclusiv materiale românești, precum marmură, cristale etc.

Cel mai mare candelabru este în Sala C.A.Rosetti, cântărește 3 tone, are 700 de becuri și pentru a fi curățat sau reparat se intră în el din etajul superior, înăuntru încăpând 4 oameni.

Cea mai mare este Sala Unirii, cu o dimensiune de 53 x 42 de metri. Covorul are 1100 de metri pătrați și 3 tone. Covoarele din celelalte încăperi au fost făcute la Cisnădie și aduse pe bucăți. Se spune că, din cauza dimensiunii exagerate, covorul din Sala Unirii a fost țesut chiar în cameră.

Sursa foto: expresspress.ro, metropotam.ro, edu-news.ro

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI