TIOR

Balaurul Solomat din Pestera Scarisoara – mit sau adevar?

Am discutat în articolul de săptămâna trecută despre frumusețea ascunsă în Munții Apuseni, Peștera Scărișoara, un loc plin de farmec, dar și de legende. Una dintre acestea este cea a Balaurului Solomat, care se spune că răpea fete frumoase și le ascundea pe vecie în adâncurile peșterii.


Cu toții ne întrebăm la relatarea unei legende în ce proporție este adevărată. Balaurul Solomat din Peștera Scărișoara este o poveste fascinantă despre magie, blesteme și dragostea adevărată.

Solomat, Solomonar

Termenul care desemnează numele balaurului a fost de-a lungul timpului distorsionat, pornind de la cuvântul Solomonar. Solomonarii erau, de fapt, îmblânzitorii de balauri, numiți sarcani de primii români după daci, iar balaurii erau acei șerpi-dragoni din vechime de care oamenii se temeau atât de tare.

Ce spune legenda

Legenda spune că, de două ori pe an, înainte de Târgul de Fete și în noaptea de Anul Nou, Solomat părăsea peștera și cobora în sate, cu scopul de a răpi cea mai frumoasă și cea mai harnică fată. Balaurul o aducea apoi în palatul său de gheață, sortind-o, astfel, unei vieți nefericite.
Însă balaurul inspamaintator avea și un motiv bineintemeiat pentru gesturile sale: o vrăjitoare malefică îl blestemase să fie prins în acel corp hidos și numai dragostea pură și sinceră ar putea rupe vraja. Așa că Solomat, sătul de traiul de pustnic și de stigmatul dat de propria înfățișare, decide să lupte împotriva vrăjii și să-și găsească aleasa.

Refuzul fetelor și sfârșitul blestemului

Doar că fetele, îngrozite de aspectul fizic al balaurului și neștiind trista poveste din spatele răpirilor, refuzau să se îndrăgostească de el, preferând mai degrabă să își curme viața. Până într-o zi, când una dintre fetele răpite, după o lungă perioadă petrecută în castel, început încet-încet să se îndrăgostească de el, reușind să vadă dincolo de înfățișarea hidoasă, acolo unde zăcea un suflet nobil. Astfel s-a rupt vraja, însă vrăjitoarea malefică, prinzându-i pe amândoi îmbrățișați, i-a transformat într-un munte de gheață, pe care îl puteți admira astăzi în interiorul peșterii. Uneori, picături de apă se scurg din ghețar, simbolizând trupul balaurului și lacrimile fetei.

Adevărul din spatele legendei

Ca în orice legendă, dincolo de fenomenele paranormale și de exagerările tipic omenești zace și un sâmbure de adevăr. Astfel, în urma unor cercetări arheologice în zona peșterii, au fost descoperite fosile ale unor ființe ce păreau a fi dragoni ce au trăit în secolul al XV-lea. Întrucât se știa că dragonii au trăit cu multe milioane de ani în urmă, o echipă de elită a științei în domeniu a fost organizată pentru a stabili veridicitatea scheletelor. Fosilele aparțineau, într-adevăr, unor dragoni, care aveau două perechi de de plămâni ce produceau gaze diferite, putând fi astfel capabili să scoată celebrele flăcări pe nas.

Sursa foto: viatoritravel.files.wordpress.com

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI