Vanzarile de credite pentru populatie, peste cele pentru companii

11-07-2016 / Blog credite imobiliare

Vanzarile de credite pentru populatie, peste cele pentru companiiVânzările de credite noi pentru populaţie au fost, pentru prima dată în istorie, mai numeroase decât cele pentru companii, informează BNR. Intervalul analizat: ianuarie-mai 2016 şi ianuarie-mai 2015.

Băncile din România au vândut în primele 5 luni ale anului 2016 credite noi în valoare de 9,3 miliarde de lei către companii, mai reduse cu 4% în comparaţie cu acelaşi interval de anul trecut. La polul opus, vânzările de împrumuturi pentru populaţie au crescut cu aproape 50%, până la la 12,4 miliarde de lei.

Premieră istorică: împrumuturile pentru persoane fizice, peste cele pentru companii

Datorită rezultatelor raportate de BNR, avem o premieră istorică: este pentru prima dată când creditele pentru populaţie le depăşesc pe cele ale băncilor. Chiar dacă dobânzile medii la creditele noi pentru firme sunt la valori foarte mici, în jurul a 4% pe an, cu peste 2,5% mai reduse decât dobânzile pentru populaţie, bancherii sunt mult mai reticenţi să vândă împrumuturi către companii.

Cea mai mare creştere a vânzărilor de credite în lei din ultimul an au fost pentru împrumuturile de locuinţe. Acestea au avut un avans de 54%, până la un volum net de 5 miliarde lei.

Creditele de consum au ajuns la 7 miliarde lei, avansând cu 44% în comparaţie cu perioada ianuarie-mai 2015.

Raportat la luna aprilie 2016, în mai creditele de consum au avut vânzări superioare cu 5%, la fel ca şi în comparaţie cu mai 2015. Creditele imobiliare s-au apreciat cu 17% faţă de aprilie 2016 şi cu peste 50% faţă de mai 2015.

Băncile pregătesc ieftinirea în grup a ipotecarelor

Băncile din România iau în calcul să reducă avansul la ipotecare, după ce legea dării în plată le-a forţat să testeze piaţa şi să crească avansul chiar ci la un nivel dublu faţă de până acum.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.