TIOR

Un nou pas spre ieftinirea creditelor in lei: BNR reduce dobanda-cheie la 4,5%

Un nou pas spre ieftinirea creditelor in lei: BNR reduce dobanda-cheie la 4,5%Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a redus dobânda-cheie la 4,5%, de la 5%. Această măsură ar putea reprezenta un nou pas spre ieftinirea creditelor în lei, dupa cum susțin experții din domeniu și după cum însuși guvernatorul BNR o susține.

 

Decizia luată de către BNR, pentru scăderea cu 0,5% a dobânzii ROBOR a depășit așteptările analiștilor bancari. Aceștia preconizau o reducere a dobânzii de politică monetară cu doar un sfert de procent.

 

În urmă cu doar o lună, Banca Națională a României redusese cu 0,25% dobânda ROBOR, tocmai pentru a da un impuls pentru scăderea creditelor în lei. Ratele pentru creditele imobiliare și bancare în moneda națională sunt, la ora actuală, cu aproximativ 30% mai mari decat cele în euro.

 

Cum va influența decizia BNR segmentul de case și apartamente noi

 

Foarte popularul program Prima Casă va dispune de noi fonduri pentru finanțările creditelor imobiliare în lei. În total, vor fi disponibili un miliard de lei. Astfel, oamenii interesați de case și apartamente noi vor putea lua în continuare astfel de credite de la bănci, însă doar în lei. Creditarea Prima Casă în euro va dispărea. Aproximativ o treime dintre banii care vor fi alocați sunt destinați cumpărării de case și apartamente construite de către ANL.

 

Băncile trebuie să termine plafoanele care au fost alocate până la încheierea lui 2013, altfel garanțiile se vor redistribui începând din 2014.

 

Romanii au, în prezent, credite bancare de 50 de miliarde de euro. Dintre ele, aproximativ 19 miliarde de euro sunt credite în lei, care sunt indexate la dobânda-cheie, ROBOR.

 

În aceste condiții, scăderea până la 4,5% a dobânzii de politică monetară reprezintă un impuls foarte mare către o egalizare a ratelor dintre creditele în lei și cele în euro.

 

Sursa: zf.ro

 

Foto: magazinsalajean.ro

Elvila
TIOR

907.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI