TIOR

Studiu: legea darii in plata nu este o lege sociala

Studiu: legea darii in plata nu este o lege socialaDe mai bine de 5 luni, legea dării în plată este în continuare un subiect intens dezbătut, atât pe piața imoiliară, cât și pe cea bancară. Ce spune un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice - IPP? Legea dării în plată nu este nici o lege socială, nici una de protecţie a consumatorului.

Studiul a fost prezentat miercuri într-o dezbatere la Facultatea de Drept din București. A avut ca scop definirea efectelor de la patru luni de când legea a fost adoptată.

"Încă din aprilie 2016 avertizăm asupra unor potenţiale probleme majore în aplicarea legii, probleme legate de lipsa unei viziuni a legii, am spus deja de dilema măsurii sociale versus lege de protecţie a consumatorilor, în realitate, din punctul nostru de vedere, nu este nici una, nici cealaltă", a spus, directorul IPP, Elena Tudose.

O altă problemă a legii o reprezintă profilul celor care beneficiază de darea în plată, a menționat Elena Tudose.

"Printre primii care beneficiază de această lege nu sunt neapărat cei care nu mai fac faţă sarcinilor financiare, ci dimpotrivă, sunt oameni care notifică pentru darea în plată al doilea imobil, terenuri şi vin din zone ale ţării care nu sunt neapărat grevate de o situaţie economică precară. Este vorba de debitori cu plasamente imobiliare nerentabile, inclusiv terenuri", a declarat aceasta.

Mai mult decât atât, directorul Institutul pentru Politici Publice spune că legea nu a rezolvat problema accesibilității unei locuințe pentru cetățeanul de rând, având de fapt un efect de bumerang.

"Legea privind darea în plată (...) a generat o serie de efecte serioase asupra politicilor de locuire în România, din păcate nu dintre cele mai fericite. Legea nu este o soluţie pentru debitorii cu probleme de solvabilitate, întrucât incumbă costuri suplimentare, iar finalitatea o reprezintă, practic, evacuarea locuinţei. Aşa cum anticipam din aprilie, această lege nu a dus la o îmbunătăţire a condiţiilor generale de trai, inclusiv cele de acces la o locuinţă, în schimb a reuşit să genereze o mulţime de notificări adresate instanţelor de judecată, respectiv ridicarea a numeroase excepţii de neconstituţionalitate. Un alt potenţial efect al legii, prea puţin discutat în acest moment, este impactul pe care această lege îl poate genera la nivelul atragerii investiţiilor străine, respectiv o serie de alte aspecte (...) legate de mărirea plafoanelor disponibile pentru creditele de tip Prima Casă şi pe presiunea pusă pe bugetul de stat în aceste condiţii, (...) potenţiala creştere a pieţelor de chirii şi, nu în ultimul rând, riscul de infringement din partea Comisiei Europene", a explicat Elena Tudose.

De asemenea, și numărul de potenţiali beneficiari ai legii, anunţat la vremea dezbaterii din parlament, era mai mare decât în realitate.

"Deputatul de numele căruia este legată Legea dării în plată ne vorbea despre aproape 800.000 de familii care vor face acest lucru. Astăzi, la patru luni, vorbim de circa 4.000 de notificări de dare în plată, numărul oficial anunţat de Banca Naţională a României", a mai puncat directorul IPP.

Raiffeisen Bank a câștigat prima bătălie cu legea dării în plată. Este vorba de o victorie într-un apel dintr-un proces în care a contestat o notificare de dare în plată depusă de doi debitori din Ialomița. Aceasta este prima decizie definitivă pronunțată de o instanță privind legea care a cutremurat piața imobiliară și bancară.

Ce presupune această lege? Pe scurt, toți cei care au un credit ipotecar și nu mai pot plăti ratele, pot începe demersul pentru darea în plată a imobilului către bancă.

Într-un interviu acordat portalului nostru, Daniela Mohanu, avocat, îi sfătuiește pe cei care ajung la negocieri cu banca, să meargă însoțiți de un avocat.

”În situația în care banca agreează să negocieze cu debitorul, cu consumatorul, acesta din urmă să fie foarte atent și sfatul nostru este să fie totuși însoțit de un avocat, pentru a evita inserarea altor clauze abuzive în contract cu ocazia acestor negocieri”, spune Daniela Mohanu.

Elvila
TIOR

906.27 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI