Reduce BNR dobanda-cheie la 4%? Afla cu cat vor scadea ratele la dobanzile in lei

02-08-2013 / Blog credite imobiliare

Reduce BNR dobanda-cheie la 4%? Afla cu cat vor scadea ratele la dobanzile in leiConform Ziarului Financiar, sunt șanse ca Banca Națională a României să reducă dobânda-cheie, ROBOR, la 4%. Această mutare ar urma să ieftinească foarte mult ratele la creditele imobiliare în lei. Practic, se va anula diferența de costuri dintre acestea și creditele în euro.

 

La ședința de politică monetară, care va avea loc luni, 5 august, BNR ar putea să reducă cu 1% dobânda-cheie. Ce se va întâmpla cu creditele imobiliare în moneda națională, dacă această decizie se pune în practică?

 

Să luăm un exemplu concret: creditele Prima Casă. Potrivit unei analize a site-ului conso.ro, cea mai accesibilă dobanda anuala efectiva pentru creditele Prima Casa în lei este de 7,06%. Dobânda anuală efectivă pentru creditele în euro este cu peste două procente mai mică, cea mai bună ofertă fiind de 4,72%. O analiză simplă ne arată ca rata lunară pentru un credit Prima Casă în lei este, în prezent, cu aproape 30% mai mare decât pentru unul în euro. Dacă dobânda-cheie va scădea cu 1% atunci costurile ratelor la creditele Prima Casă în lei vor deveni similare ca și preț cu cele în euro. Dobânda anuală efectivă este influențată de indicele ROBOR.

 

Contextul eventualei scăderii a dobânzii-cheie

 

Ministerul Finanțelor anunțase, în urmă cu puține zile, suplimentarea fondurilor pentru Programul Prima Casă cu un miliard de lei. Astfel, oamenii interesați de case și apartamente noi vor putea lua în continuare astfel de credite de la bănci, însă doar în lei. Creditarea Prima Casă în euro va dispărea. Aproximativ o treime dintre banii care vor fi alocați sunt destinați cumpărării de case și apartamente construite de către ANL.

 

Băncile trebuie să termine plafoanele care au fost alocate până la încheierea lui 2013, altfel garanțiile se vor redistribui începând din 2014.

 

Romanii au, în prezent, credite bancare de 50 de miliarde de euro. Dintre ele, aproximativ 19 miliarde de euro sunt credite în lei, care sunt indexate la dobânda-cheie, ROBOR.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.