TIOR

Rata creditelor neperformante – la jumatate

Rata creditelor neperformante – la jumatateRata creditelor neperformante din sistemul bancar autohton s-a redus la jumătate în comparație cu nivelul maxim atins în perioada post-criză. Aceasta a ajuns la 11,3% în iunie 2016, spune preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu.

”Curăţarea bilanţurilor şi schimbarea metodologiei de calcul a creditelor neperformante au condus la reducerea la jumătate a ponderii creditelor neperformante, rata NPL fiind de 11,3% în iunie 2016”, a explicat Florin Dănescu pentru o agenție de presă.

Rata creditelor neperformante a fost în 2015 de 13,61%, în scădere cu 7,1 procente faţă de nivelul înregistrat în anul 2014, se arată în datele Băncii Naţionale a României (BNR). De asemenea, Florin Dănescu a vorbit și despre statisticile BNR care arată faptul că rata de neperformanţă în cazul IMM-urilor a fost de 31,5% la finalul anului trecut.

”Prudenţa manifestată de bănci în creditarea sectorului real al economiei este determinată de disciplina financiară laxă, recurgerea abuzivă a companiilor la procedura de insolvenţă în anumite situaţii, precum şi de constrângerile de finanţare implementate în perioada crizei”, a declarat preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu.

Mai mult, reprezentantul Asociaţiei Române a Băncilor spune că, în România, există în continuare riscuri din cauza diferitor inițiative legislative.

”Cel mai important risc sistemic identificat în Raportul asupra Stabilităţii Financiare al BNR din aprilie 2016 a fost riscul unui cadru legal incert şi impredictibil în domeniul financiar bancar. Acest risc sistemic sever s-a concretizat parţial prin aprobarea Legii dării în plată”, a spus Florin Dănescu.

Trebuie reținut și faptul că dobânzile la creditele noi în lei acordate de bănci sunt în scădere semnificativă, în ultima perioadă s-a ajuns la o medie de 3.49% pe an.

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI