TIOR

Programele Casa Verde si Casa Verde Plus incep in noiembrie

Programele Casa Verde si Casa Verde Plus incep in noiembrieProgramele Case Verde, Casa Verde Plus și natura vor fi lansate în luna noiembrie, a declarat Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Viorel Lascu. Aceste programe sunt derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu.

”Preconizat, realist, în noiembrie sperăm să fie lansate. Formatul de lansare va fi unul public, nu pe site unde să dea năvală fiecare. Fiecare lansare va fi anunţată cu zece zile înainte, într-o conferinţă publică, atât Casa Verde, cât şi Casa Verde Plus. Există bani. În momentul de faţă, AFM are cea mai mare colectare din istorie, există fonduri. În noiembrie se va drumul la programele principale, şi Casa Verde Plus. Element important este că această Casa Verde Plus va fi deschisă autorităţilor, se va putea finanţa partea de clădiri, spitale, şcoli, mai mult decât a pune doar panouri solare, inclusiv ce înseamnă izolaţie, elemente de construcţie. Dar, normal, va avea şi componenta de cofinanţare şi va avea avantajul prefinanţării de 30% care nu exista până acum”, a spus într-o conferinţă de presă, Viorel Lascu.

Deși programele au fost anunțate acum câteva luni, implementarea lor a întârziat? Motivul: dificultăţile de organizare, a precizat Secretarul de Stat. Problemele au fost la Administrația Fondului pentru Mediu, care nu a fost capabilă să răspundă la programe vaste.

”În momentul în care am început să scoatem fiecare ghid în consultare, am constatat că nu avem de fapt fundamentul. Hai să modificăm ordonanţa de urgenţă de funcţionare a AFM-ului, apoi au venit hotărâri de guvern ca să poţi da prefinanţare etc. Pe urmă, Casa Verde Plus, elementele de noutate legate de deschiderea spre materiale eco atestate, deci nu orice fel de material, şi pentru că aici intervin societăţi comerciale, am avut iarăşi dificultăţi legate de schemele de finanţare care se aplică, se merge pe minimis, pe alte scheme de competitivitate şi astea necesită multe avize de la Consiliul Concurenţei, de la Comisia Europeană şamd. Şi de aici întârzierile”, a mai adăugat secretarul de stat, Viorel Lascu.

"O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale", a declara ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer în luna iulie.

Bugetul programului ”Casa Verde” ajunge în acest an la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei sunt dedicate populației.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI