TIOR

Primele efecte ale legii darii in plata au aparut!

Primele efecte ale legii darii in plata au aparut!Primele efecte ale legii dării în plată au apărut. BRD şi Alpha Bank au majorat avansurile la creditele ipotecare şi imobiliare, la doar câteva zile de la promulgarea legii dării în plată de către preşedintele Klaus Iohannis.

A doua bancă din România după numărul de active, BRD, şi altă instituţie de creditare dintre primele 10 ale ţării, Alpha Bank, au crescut avansurile la creditele de locuinţe, ca urmare a promulgării legii dării în plată.

După cum notam de curând, era previzibil ca băncile să înceapă să mărească avansurile la credite. BRD a urcat avansul la creditele în lei cu ipotecă de la 15% la 35%, însă doar pentru creditele de valori mai mici de 250.000 euro, adică exact plafonul maxim până la care se aplică legea dării în plată.

De asemenea, şi Alpha Bank a decis să majoreze avansurile la credite. Astfel, banca a urcat avansul pentru creditele imobiliare în lei de la 15% la 30%. În plus, şi creditele în euro au avansuri mai mari, cu 15%, de 40%.

BRD şi Alpha Bank se alătură astfel altor bănci din ţară care crescuseră avansurile la creditele de locuinţe chiar dinainte de promulgarea legii dării în plată. Raiffeisen Bank fusese prima dintre acestea, urmată de Bancpost, Banca Românească şi Intesa.

Băncile din România se tem cel mai tare de aplicarea retroactivă a legii dării în plată, adică şi pentru debitorii care au luat credite de locuinţe înainte de promulgarea legii. De asemenea, darea în plată se va aplica şi pentru persoanele aflate în executare silită, un alt motiv pentru care instituţiile de creditare sunt dezavantajate.

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI