Peste 3000 de romani vor sa renunte la casa prin darea in plata

08-08-2016 / Blog credite imobiliare

Peste 3000 de romani vor sa renunte la casa prin darea in plataAproximativ 3.900 de notificări au fost trimise către 24 de bănci din momentul publicării în monitorul oficial a legii dării în plată, aproximativ 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare, se arată într-un raport prezentat astăzi de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

În 64 la sută din cazuri, valoarea creditului rămas datorat băncii de către debitor este mai mare decât valoarea garanției. Din cele peste 3.900 de notificări, 2.634 au fost contestate de instituțiile financiare, aproximativ două din trei cereri. 83% la sută din cei care au depus aceste notificări au vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Pe de altă parte, valoarea creditelor însumate de aceste notificări este de aproape 1,13 miliarde de lei și reprezintă doar 1% din totalul creditelor acordate populației.

Ce trebuie să știi despre legea dării în plată

Pe scurt, toți cei care au un credit ipotecar și nu mai pot plăti ratele, pot începe demersul pentru darea în plată a imobilului către bancă. Legea a intrat în vigoare la începutul lunii mai. Imediat după apariția acestui act normativ, unele bănci au impus avansuri minime la creditele ipotecare de 30 – 35%. În prezent, mai multe instituții financiare au dat înapoi, BCR și Piraeus au scăzut avansul minim la 25%, respeciv 20%.

Primul pas pentru a scăpa de rate prin această lege este de a informa creditorul, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, a spus pentru DezvoltatorImobiliar.ro, Daniela Mohanu, avocat.

Care sunt pașii următori, poți afla în interviul integral realizat de echipa DezvoltatorImobiliar.ro despre legea dării în plată, cu avocata Daniela Mohanu.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.