TIOR

Peste 150 de sesizari facute de banci la CCR

Peste 150 de sesizari facute de banci la CCRCredeați că s-au liniștit apele la 5 luni de la intrarea în vigoare a legii dării în plată? Se pare că nu. Peste 150 de sesizări au fost trimise de bănci la CCR privind neconstituţionalitatea acestei legi. Cu alte cuvinte, românii care încearcă să scape de datorii cu ajutorul dării în plată, vor avea un drum lung de parcurs.

Mai multe instanțe din țară au acceptat cererile instituților bancare de a duce legea dării în plată la Curtea Constituțională.

România are nevoie de măsuri care trebuie să stimuleze piața economică și să atragă fonduri și investiții, susține Banca Comercială Română. ”Legea Darea în Plata este gândită într-o paradigmă eronată (și sussceptibil neconstituțională), constituindu-se ca un impediment pentru siguranța si stabilitatea economică a României și reducând credibilitatea mediului de investiții local. Atât timp cat legile nu vor încuraja solutii comerciale la provocări sociale, iar politicile economice nu vor stimula atragerea de finanțări și investiții, intermedierea financiară se va restrange și la fel se vor restrange și premisele pentru prosperitate pe termen lung în Romania.”

Reprezentații băncilor mai spun că legea nu ar respecta un principiu constituțional de bază, retroactivitatea.

Abia la finalul lunii septembrie, judecătorii CCR vor rezolva acest caz, momentan sunt în vacanță. Drept urmare, numărul sesizărilor cu siguranță va crește.

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, anunța la începutul lunii faptul că aproximativ 3.900 de notificări au fost trimise către 24 de bănci din momentul publicării în monitorul oficial a legii dării în plată, aproximativ 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare. În 64 la sută din cazuri, valoarea creditului rămas datorat băncii de către debitor este mai mare decât valoarea garanției. Din cele peste 3.900 de notificări, 2.634 au fost contestate de instituțiile financiare, aproximativ două din trei cereri.

Mare atenție dacă ajungeți la negocieri cu banca!

Daniela Mohanu, avocat, a spus într-un interviu acordat DezvoltatorImobiliar.ro, faptul că ”În situația în care banca agreează să negocieze cu debitorul, cu consumatorul, acesta din urmă să fie foarte atent și sfatul nostru este să fie totuși însoțit de un avocat, pentru a evita inserarea altor clauze abuzive în contract cu ocazia acestor negocier.”

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI