TIOR

Pasii de urmat daca vrei sa-ti cumperi o locuinta prin credit

Pasii de urmat daca vrei sa-ti cumperi o locuinta prin creditPentru că tot mai multe persoane ne-au întrebat ce trebuie să facă pentru a-şi cumpăra o locuinţă prin credit, vom detalia în acest articol care sunt paşii necesari pentru a reuşi să achiziţionaţi casa sau apartamentul dorit, cu ajutorul unui împrumut bancar.

 

1. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi dacă aţi găsit locuinţa dorită şi vreţi să o cumpăraţi prin credit este să alegeţi banca de la care veţi primi împrumutul. Nu vă grăbiţi. Analizaţi cu mare atenţie ofertele instituţiilor de creditare şi termenii acestora. Poate doriţi să plătiţi ratele alături de soţie sau soţ, ori de alt membru al familiei şi pentru asta trebuie să alegeţi opţiunea de a aduce un coplătitor, pentru achitarea ratelor lunare. Majoritatea băncilor permit acest lucru, însă doar unele dintre ele vor corespunde dorinţelor şi posibilităţilor dumneavoastră.

 

De asemenea, avansul solicitat de către bănci diferă, în funcţie de fiecare credit în parte. Pentru apartamentele cu credit Prima Casă, avansul este de 5%, iar pentru credite ipotecare/imobiliare standard, în lei sau euro, avansul ajunge până la 25%.

 

Ratele lunare se pot extinde chiar până la 30 de ani sau chiar mai mult, iar dacă aveţi şi un coplătitor, durata se dublează.


2. După ce aţi ales banca, trebuie să depuneţi cererea de creditare. Documentele necesare pentru a depune cererea de creditare sunt actele de identitate ale dumneavoastră şi, dacă este cazul, ale celorlalţi coplatitori, un al doilea act oficial, precum certificatul de naştere, certificatul de căsătorie sau permisul de conducere şi adeverinţă de venit. Pentru unele situaţii, va trebui să prezentaţi şi o factură de utilităţi (în general, printre cele mai recente) şi acte de proprietate ale imobilului adus în garanţie (copii după actele de proprietate sau după documentaţia cadastrală).

 

Unele bănci, precum BCR (Creditul Casa Mea), vă oferă posibilitatea de a alege locuința dorită într-o perioadă de 120 de zile, chiar și după ce vă este aprobat creditul.


3. Următorul pas pentru a primi creditul de la banca este să mergeţi alături de proprietar la notar, pentru achitarea avansului şi semnarea antecontractului de vânzare.

 

Pentru semnarea acestuia, atât dumneavoastră, cât şi cumpărătorul trebuie să prezentaţi la notar o serie de documente.

 

Vânzătorul trebuie să prezinte notarului, de regulă, un act al terenului pe care s-a construit blocul, fără sarcini, actul de dobândire, autorizaţia de construcţie, certificatul energetic al locuinţei, cartea funciară a acesteia, constractele de utilităţi încheiate cu firmele de profil şi, dacă este cazul, actul constitutiv al societăţii, certificatul de înregistrare al firmei (ultimele 2, pentru persoanele judirice).

 

Dumneavoastră va trebui să prezentaţi notarului cartea de identitate sau actul constituiv al societăţii şi certificatul de înregistrare al firmei, dacă sunteţi persoană juridică.

 

În plus, veţi plăti şi câteva taxe notariale, precum solicitarea extrasului de carte funciară, o taxă de intabulare şi un onorariu pentru notar, în funcţie de preţul locuinţei cumpărate.

 

Atunci când semnaţi precontractul, de regulă se trec şi două clauze foarte importante:

 

a. dacă banca nu aprobă creditul, proprietarul trebuie să restituie avansul

 

b. dacă dumneavoastră vă răzgândiţi va trebui să restituiţi dublul avansului

 

4. Acum tot ce va mai rămâne de făcut este să aşteptaţi ca evaluatorul băncii să vină să vadă proprietatea. Răspunsul este oferit, de obicei, în câteva săptămâni. În cazul în care acesta este pozitiv, va trebui să mergeţi la notar pentru finalizarea contractului şi apoi la bancă pentru semnarea primirii creditului. Vânzătorii îşi primesc, tot acum, banii.

Elvila
TIOR

906.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI