TIOR

Notificarea Raiffeisen ajunge la comisiile parlamentare

Notificarea Raiffeisen ajunge la comisiile parlamentareDemersul Raiffeisen Bank prinde contur! Biroul permanent al Senatului cere un punct de vedere comisiei de buget și comisiei juridice privind notificarea Raiffeisen Bank International prin care invită România la consultări şi negocieri pe tema legii dării în plată, act normativ care a intrat în vigoare în luna mai a acestui an. 

Reprezentanții băncii susțin faptul că această lege a generat pierderi importante pentru companie și nu numai.

„Raiffeisen Bank International AG, prin subsidiara sa din România, este angajată deja de multă vreme în a oferi finanţare economiei româneşti, iar RBI alături de alte companii austriece au fost şi vor continua să fie investitori activi în sprijinul creşterii economice a României. Din păcate, conduita României şi a diverselor sale instituţii, inclusiv Guvernul şi Parlamentul, faţă de noi în ceea ce priveşte investiţiile noastre în România a dat naştere unui diferend referitor la investiţii, în temeiul Tratatului, şi vă scriem pentru a notifica în mod oficial acest diferend, conform art. 8 din Tratat (Acordul dintre Republica Austria şi România privind promovarea investiţiilor, în vigoare din 1 iulie 1997 – n.r.)”, se menționează în notificare.

Această scrisoare a fost trimisă pe 18 iulie preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Florin Iordache, ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, şi Ambasadei Austriei în România.

Raiffeisen vrea să rezolve această dispută printr-o cale amiabilă, dar dacă nu se va ajunge la nicio soluție în termen de trei luni de la data prezentei notificări, instituția financiară va demara procedurile de arbitraj împotriva României la Instanțele Europene.

Raiffeisen Bank a înregistrat în primele șase luni ale anului un profit net de aproximativ 36 de milioane de euro, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Reprezentanții băncii spun că provizioanele făcute de Raiffeisen pentru posibile pierderi ca urmare a intrării în vigoare a legii dării în plată, au fost mai mari decât profitul net al băncii din prima jumătate a anului. Volumul provizioanelor constituite de instituția financiară a fost de 42,5 milioane de euro, față de profitul de 36 de milioane de euro.

Nu este singura cale prin care băncile încearcă să lupte împotriva legii dării în plată. Peste 150 de sesizări au fost trimise de bănci la CCR privind neconstituţionalitatea acestei legi. Reprezentanții instituților financiare spun că legea nu ar respecta un principiu constituțional de bază, retroactivitatea.

Mai multe despre legea dării în plată, puteți afla din interviul realizat de echipa DezvoltatorImobiliar.ro, cu Daniela Mohanu, avocat.

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI