TIOR

Notarii cer cu 50% mai putin la autentificarea actelor de dare in plata

Notarii cer cu 50% mai putin la autentificarea actelor de dare în plataÎn cadrul unei dezbateri publice organizate de Ministerul Justiției, Uniunea Naţională a Notarilor Publici (UNNP) și-a păstrat propunerea de a reduce cu 50% onorariul pentru autentificarea actelor de dare în plată.

Dezbaterea s-a axat pe proiectul de ordin al ministrului Justiției pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile notarilor publici, mai exact, reducerea cu 50% a onorariului notarial pentru autentificarea actelor de dare în plată, se arată într-un comunicat transmis de Uniune.

Unii participanți la această dezbatere au susținut că au fost încheiate până la această dată peste 1.000 de acte de dare în plată.

A fost creat și Registrul Naţional de Evidenţă a Actelor de Dare în Plată. Din datele prezente în acest registru de până acum, numărul de acte de dare în plată finalizate a ajuns la 193.
Legea dării în plată a intrat în vigoare la începutul lunii mai. Ce presupune această lege? Pe scurt, toți cei care au un credit ipotecar și nu mai pot plăti ratele, pot începe demersul pentru darea în plată a imobilului către bancă.

Într-un interviu acordat portalului nostru, Daniela Mohanu, avocat, îi sfătuiește pe cei care ajung la negocieri cu banca, să meargă însoțiți de un avocat.

”În situația în care banca agreează să negocieze cu debitorul, cu consumatorul, acesta din urmă să fie foarte atent și sfatul nostru este să fie totuși însoțit de un avocat, pentru a evita inserarea altor clauze abuzive în contract cu ocazia acestor negocieri”, spune Daniela Mohanu.

Peste 150 de sesizări au fost trimise de bănci la CCR privind neconstituţionalitatea acestei legi. Cu alte cuvinte, românii care încearcă să scape de datorii cu ajutorul dării în plată, vor avea un drum lung de parcurs. Reprezentații băncilor spun că legea nu ar respecta un principiu constituțional de bază, retroactivitatea. Abia la finalul lunii septembrie, judecătorii CCR vor rezolva acest caz, momentan sunt în vacanță. Drept urmare, numărul sesizărilor cu siguranță va crește.

Elvila
TIOR

907.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI